Fredag avsluttet Wall Street enda en tung børsuke, etter at teknologiindeksen Nasdaq torsdag hadde den største nedgangen på to år, og falt over fem prosent.

Det skjedde dagen etter at den amerikanske sentralbanken hevet styringsrenten med 0,5 prosent, en såkalt dobbeltheving, til et renteintervall på 0,75 til en 1,0 prosent. Det skjer etter at inflasjonen i USA har steget til nye rekordnivåer. I mars var konsumprisveksten i landet på 8,5 prosent, som er det høyeste nivået på 40 år.

Leder for allokering og globale renter i Storebrand, Olav Chen, er ikke i tvil om hva som vil prege markedet den kommende uken. Onsdag kommer nye inflasjonstall fra USA som følges med argusøyne av verdens investorer.

– Det er knyttet stor spenning til om vi endelig ser en utflating i tallene. Det er forventet at inflasjonen skal gå ned fra 8,5 prosent i mars til 8,1 prosent. Det vil i så fall være en symbolsk uttopping av inflasjonen. Det spriker ganske mye i forventningene, hvor vi har sett at økonomene gang på gang har bommet kraftig med tanke på inflasjonsutviklingen, sier Chen.

Aldri bommet så kraftig

Han understreker at man nå i ett år har sagt at inflasjonen, eller prisveksten i landet er «transitory», altså midlertidig.

– Det var da forventet at inflasjonen skulle falle kjapt ned i forhold til den oppgangen vi så i fjor. Men den har ikke vært midlertidig i det hele tatt, sier Chen og legger til:

– Den amerikanske sentralbanken har trodd den er midlertidig. Økonomene har trodd at den skal gå fort ned. Sjelden har vi sett at økonomene har bommet så kraftig som de har gjort de siste 12 månedene. Jeg tror ikke jeg noen gang har sett at økonomene har bommet så kraftig noen gang med tanke på inflasjonsutviklingen.

Han utelukker heller ikke at økonomene nok en gang kan bomme.

– Hvis tallet ender på ni tror jeg markedet får sjokk. Da kommer uroen vi har sett i markedet den siste tiden til å fortsette. Utviklingen vi har sett de siste seks månedene i markedet har jo vært knyttet til inflasjonsutviklingen og renteoppgangen, sier Chen.

Kan ha nådd toppen

I slutten av april uttalte sjefstrateg Erika Dalstø i meglerhuset SEB at toppen for amerikansk inflasjon er nådd, og ventes å snu nedover. Hun understreket også at inflasjonen vil fortsette å være unormalt høy, i likhet med usikkerhet knyttet til energipriser og krigs- og pandemirelaterte forstyrrelser i forsyningskjedene.

Også Chen tror toppen kan være nådd.

– Jeg tror ikke spørsmålet er om det vil toppe ut eller ikke, men når den topper ut og hvor mye inflasjonen vil falle fremover. Om den ikke topper ut onsdag, vil den toppe i løpet av de neste månedene gitt at energiprisene er på de nivåene de er på nå. Markedene har tatt ut det meste av krigsfrykten. Gitt at det er tilfelle, så er det bare et spørsmål om tid før inflasjonen vil falle.

– Men spørsmålet er også hvor mye inflasjonen vil falle. Det er stor uenighet om hvor den vil falle ved utgangen av året.

Selv tror han at den ender opp et sted mellom fire og fem prosent, men at det er risiko for at den likevel kan holde seg høyere. Det langsiktige målet, og mandatet til den amerikanske sentralbanken er å holde inflasjonen på rundt to prosent.

– Hvis inflasjonen når toppen nå, vil den amerikanske sentralbanken kjøpe seg tid. Markedet har priset inn vel mye av rentehevingene. Jeg fikk bakoversveis før det siste rentemøtet da jeg sjekket hva som faktisk var priset inn, sier Chen.

Markedet har priset inn fire doble rentehevinger, tre doble hevinger til i løpet av et halvt år. Hvis det blir mer uro i markedet, tror Chen det kan være at den amerikanske sentralbanken trekker rentehevingene tilbake.

– Mange mener jo at den amerikanske sentralbanken har vært for sene på banen?

Absolutt, det er jeg helt enig i. Norges Bank begynte i fjor, det er ikke så mye tidligere, men så er det klart at USA er langt bak når man ser at den lønnsveksten og inflasjonen som er der er langt høyere enn den som er i Norge. Hadde de visst hvordan inflasjonen hadde utviklet seg ville det kanskje sett annerledes ut. Det er ingen tvil om at renten skal opp, spørsmålet er hvor kjapt.

Avgjørende for markedet

Chen er klar på at det er de amerikanske inflasjonstallene som vil prege markedet til uken. Det markedet er mer følsomme for er de lange rentene, hvor man ikke vet hvor mye som er blitt priset inn så langt frem i tid blant aksjeanalytikerne.

Mange vedder på at den amerikanske sentralbanken vil heve renten for mye på sikt, som vil føre økonomien inn i en resesjon så den må kuttes igjen. Vi vet aldri hvor mye som er priset inn helt presist, og hvordan banen til den amerikanske tiåringen ser ut. Fra aksjemarkedets ståsted blir det viktig å ha et øye på den amerikanske tiåringen og de lange rentene blant annet, sier Chen.

Renten på amerikanske statsobligasjoner med ti års løpetid, ofte kalt «tiåringen».

Tiåringen blir ofte referert til som «verdens viktigste rente», fordi den både er en referanse for mange renter, men også andre finansielle størrelser, verden over.

En økning i tiåringen, som omtales som en lang rente, er ofte negativt for vekstselskaper. Vekstselskaper er priset på en forventning om høy inntjening i fremtiden. En økning i de lange rentene reduserer potensiell inntjening frem i tid.

Den amerikanske teknologiindeksen Nasdaq har så langt i år hatt en nedgang på over 22 prosent.

Mange av teknologiselskapene har inntjening langt frem i tid, så rentefølsomheten er ekstra stor. Jo større rentesignalene blir, jo større bevegelser vil vi se på Nasdaq, sier Chen.

Oslo Børs er kanskje litt motsatt skala. Vi skal bare tilbake til 20. april da Oslo Børs nådde en ny all-time high. Så børsen her hjemme vil fort reagere mildere og til tider motsatt av hva Nasdaq gjør med en overvekt av verdiaksjer og energiaksjer, sier Chen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.