– Hovedpoenget er at vi ikke har en anelse om hvor alvorlig dette er ennå. En helt vanlig reaksjon på disse typer hendelser er at det blir en reaksjon hvor man priser inn en risikopremie og at det skaper umiddelbar frykt.
Det sier Erik Bruce, sjefanalytiker i Nordea Wealth Management. Et sars-lignende virus har de siste ukene blitt påvist i den kinesiske storbyen Wuhan, som har drøyt 11 millioner innbyggere.
Kinesiske helsemyndigheter opplyst at antallet smittede har passert 290 personer tirsdag formiddag norsk tid. Seks personer er bekreftet døde per tirsdag formiddag, ifølge nyhetsbyrået AFP.
Sjefanalytikeren er imidlertid klar på at han ikke ser for seg bred markedsuro i Vesten før man vet mer om hvordan utbruddet utvikler seg. Tidligere har hendelser som sykdomsutbrudd og krig ført til kraftige umiddelbare reaksjoner, før markedene roer seg ned, sier Bruce.
«Vil se at mange roper varsko»
Ole André Kjennerud, analytiker i DNB Markets, mener det er vanskelig å bruke tidligere erfaringer som rettesnor for å si noe om hvordan markedene reagerer.
– Det er sjelden at slike ting skjer, men i 2003 hadde sars-epidemien en betydelig effekt i de områdene som ble rammet. I Hongkong ble det et svært svakt år, fordi folk sluttet å forbruke, sier Kjennerud.
Han understreker imidlertid at Kina i denne omgangen er bedre forberedt enn det landet var i 2003. Det blir spekulativt å si om det kommer til å ha noen effekt i Vesten, mener han.
– I uklarhetsfasen vil man se at mange roper varsko, men hvordan det spiller seg ut deretter blir vanskelig å si. Markedene har steget mye siden begynnelsen av desember, og sånn sett er det duket for en korreksjon. Spørsmålet er om dette er triggeren.
Ifølge den britiske avisen Financial Times faller Hang Seng-indeksen med 2,5 prosent tirsdag, som er det største fallet på én dag i 2020. Shanghai Composite Index faller på sin side med 1,5 prosent.
Tirsdag ettermiddag faller også flere luksusmerker kraftig på børs. Disse selskapene og deres produkter har ifølge Bloomberg kraftig eksponering mot Kina. LVMH Moet Hennesy Louis Vuitton er like før klokken 13.00 norsk tid ned 2,82 prosent, mens Kering, som eier blant annet Gucci og Yves Saint Laurent er ned 3,49 prosent.
Til værs på børs
Utbruddet har ført til at flere kinesiske maske- og medisinprodusenter har skutt til værs på børs. Eksempelvis er de tre medisinprodusentene Jiangsu Sihuan Bioengineering, Shenzhen Neptunus Bioengineering og Shandong Lukang Pharmaceutical alle opp over 20 prosent på børs siden fredag. Oppturene har kommet både mandag og tirsdag, ettersom lover i Kina tilsier at en aksjekurs ikke kan stige mer enn ti prosent i løpet av én dag.
Også selskapene Tianjin Teda og Shanghai Dragon, som lager ansiktsmasker, steg ti prosent på børs mandag, ifølge det amerikanske nettstedet CNBC, som først omtalte saken.
Ifølge den britiske kringkasteren BBC har kinesiske flyselskap, tur- og hotellselskap falt på børs som et resultat av virusutbruddet.
Kinas største flyselskap, China Southern Airlines, falt 6,11 prosent på Hongkong-børsen tirsdag, mens en rekke andre flyselskap i regionen, blant annet australske Qantas, også faller på børs.
139 nye tilfeller over helgen
Over helgen ble det påvist 139 nye tilfeller av viruset, som det nå er blitt bekreftet at smitter mellom mennesker.
– Nå er det tilstrekkelig antall utbrudd til at det ikke bare vil forsvinne tilfeldigvis. Det viktigste spørsmålet nå er hvor effektivt smitten er mellom mennesker, sier virusekspert Neil Ferguson ved Imperial College i London til New York Times.
Nesten 800 mennesker døde i Asia, Canada og Europa for 17 år siden under sars-epidemien – nesten ti prosent av de smittede. Det nye viruset har smittet over 200 mennesker i Kina, ifølge offisielle rapporter. Tirsdag morgen er det meldt om fire døde.
Ifølge den kinesiske virologen Guan Yi, som spilte en nøkkelrolle i å identifisere sars-viruset og spredningen av dette i 2003, har dette viruset samme utvikling som sars-epidemien.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.