En spinnvill børsuke avsluttet med et brak på fredag.

Da det endelig så ut som situasjonen hadde roet seg, ble det nok en dag med solide børsfall:

  • Dow Jones falt 2,24 prosent.
  • S&P 500 falt 2,33 prosent.
  • Nasdaq endte ned 3,05 prosent.

Takket være fredagens børsfall ble dette en verste børsuken på Wall Street siden mars tidligere i år. Til tross for at det kun var fire børsdager denne uken, ble ukefallet på S&P 500 større enn da korreksjonen brøt ut i midten av oktober.

Alle de tre indeksen endte opp med et ukefall på godt over fire prosent.

For S&P 500, som består av de 500 største børsnoterte selskapene på Wall Street, så ble dette den verste børsuken siden mars.

En vill uke

Det hele startet så bra på mandag, da president Donald Trump triumferende erklærte at han hadde inngått en våpenhvile i handelskrigen med Kina under G20-møtet som var forrige helg.

Tirsdagen kom bakrusen.

Markedet hadde sakte, men sikkert tatt innover seg at våpenhvilen ikke nødvendigvis økte sannsynligheten for at handelskrigen skulle ta slutt.

Som om ikke det var nok hadde deler av rentekurven invertert mandag kveld, noe som mange tolket som et resesjonsvarsel. De amerikanske børsmeglerne fikk en tøff dag på jobb tirsdag kveld, da Wall Street falt over tre prosent.

Derfor var det ikke rart at det lå en eim av frykt i luften da de asiatiske børsene åpnet morgenen etter. Et oljeprisfall bidro også til at Oslo Børs fikk sin verste børsdag på over to og et halvt år.

Likevel, da Wall Street åpnet på kvelden, kom antiklimakset. Børsene i USA hentet seg inn igjen, og investorene kunne puste ut.

Lang liste med bekymringer

De skuffende jobbtallene fra USA som kom fredag ettermiddag kan ha bidratt til å snu markedet, skriver CNBC. Dette er usikkert. Markedsreaksjonene da tallene kom, var fraværende.

«Månedens viktigste tall», nemlig non farm payrolls, viste at amerikansk økonomi utenom landbruket skapte 155.000 jobber i november. På forhånd var det ventet rundt 200.000 nye jobber.

En artikkel fra The Wall Street Journal torsdag kveld om at Den amerikanske sentralbanken planlegger å gå mer forsiktig frem med rentehevingene, bidro til å lette på stemningen da.

Jobbtallene som kom fredag viste en amerikansk økonomi som ikke er i ferd med å overopphetes, og som derfor ikke nødvendigvis skriker etter flere rentehevinger. Derfor skulle disse tallene kunne blitt tolket positivt av markedet.

Investeringssjef i Wells Fargo Private Bank, Erik Davidson, sier til Wall Street Journal at han finner jobbtallene beroligende, men legger til:

– Listen over bekymringer er veldig, veldig lang. Investorene går på nåler og bekymrer seg hele tiden, enten det er handelskrig, brexit, rentekurven eller pengepolitikken.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Over 1600 nordmenn står i kø for elbilen. Her er den på besøk i Norge.
DS3 Crossback E-Tense er en særegen, kul og perfekt liten elbil for det norske markedet, mener DNs biljournalist.
01:38
Publisert: