Stille før stormen. Slik kan stemningen på Handelsbankens meglerkontor beskrives i minuttene før åpning på Oslo Børs mandag. Kun et par minutter over klokken 09.00 var fasiten klar. Oslo Børs stupte ned nesten 12 prosent fra start, og er rundt to timer inn i handelen ned omtrent syv prosent.

Dermed var det største børsfallet siden slutten av 1980-tallet et faktum.

Samtidig fortsetter en bratt nedgang i oljeprisen. Mandag morgen handles ett fat nordsjøolje til rundt 35 dollar. Det fører også til en markant svekkelse i den norske kronen, som ikke har vært svakere mot euro noensinne.

Kari Due-Andresen, sjeføkonom i Handelsbanken Capital Markets, er ikke i tvil.

– Her får Norge en krise på toppen av en annen krise. Nå må Norges Bank komme på banen og kutte renten. Jeg tror de kommer til å si at de står klare til å gjøre det som trengs, sier hun.

Rammer norsk økonomi hardt

Sjeføkonomen understreker at det allerede var bekymring i markedene som følge av koronautbruddet, men at det nå er et spørsmål om hvor lenge nedturen kommer til å vare.

– En oljepriskollaps er noe som rammer norsk økonomi hardt. Det så vi i 2014. Det ser ut til at Russland har muskler til å holde priskrigen igang en stund, det samme med Saudi Arabia, så vi skal ikke se bort fra at dette varer en stund, sier Due-Andresen.

Hun mener altså nå at det ikke er noen tvil om hva Norges Bank bør foreta seg på det neste rentemøtet som er midten av mars.

Hun peker på en bekymring for at oljeprisfallet og koronaviruset kommer på et tidspunkt der mange norske bedrifter er dårlig stilt, samtidig som at verdensøkonomien er svak.

– Det var en synkronisert nedgang i fjor, men vi så tegn til bedring på slutten av året. Så kom koronakrisen.

Valutanalytiker Nils Kristian Knudsen og sjeføkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken reagerer på nedgangen da Oslo Børs åpnet.
Valutanalytiker Nils Kristian Knudsen og sjeføkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken reagerer på nedgangen da Oslo Børs åpnet. (Foto: Gunnar Lier)

– Det svekker vekstutsiktene for verdensøkonomien og særlig norsk økonomi. Et rentekutt på 25 basispoeng kan virke puslete, men det kan hjelpe. Et rentekutt kan bidra til å roe markedene, og bedrifter som sliter kan dra nytte av det.

«Det finnes også muligheter»

Marius Aaserud, aksjesjef i Handelsbanken Capital Markets, forteller til DN at han forberedte seg på det verste da han våknet og så fallet i oljeprisen mandag morgen.

– At børsen er ned åtte prosent nå er kanskje ikke så ille som jeg trodde det skulle bli. Det er klart det er mye verdier som forsvinner, men det finnes også muligheter i krisesituasjoner. Det er det viktig at folk ser, sier han.

Aaserud er klar på at det finnes likhetstrekk med slik situasjonen var under finanskrisen i 2008, men ser én viktig forskjell.

Aksjesjef Marius Aaserud i Handelsbanken Capital Markets mener det også finnes muligheter tross krisestemning på børsen.
Aksjesjef Marius Aaserud i Handelsbanken Capital Markets mener det også finnes muligheter tross krisestemning på børsen. (Foto: Gunnar Lier)

– Det som skjedde da var at finansmarkedene ikke helt skjønte hva som traff dem, og ingen skjønte hva som skjedde. Plutselig ble alle eksperter på «sub prime»-lån over natten. Nå visste vi i alle fall at det er koronaviruset i tillegg til Opec-meldingen som kom i helgen, sier han og legger til:

– Det er likhetstrekk med tanke på reaksjonene, men informasjonsflyten er mye bedre i dag.

På spørsmål om hva slags aksjer han tror kommer til å bli rammet ekstra hardt, er ikke aksjesjefen i tvil.

– Oljeservice kommer til å lide, det samme med oljeselskapene. For sistnevnte vil det gå utover aktiviteten, og man må kanskje kutte kostnader. Oljeserviceselskapene har vært under press lenge, helt siden forrige oljeprisfall i 2014. Spørsmålet blir hvor mye de kan effektivisere og redusere kostnader, sier Aaserud. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.