Forrige uke steg både hovedindeksen på Oslo Børs og de tre toneangivende indeksene på Wall Street i USA svakt. Mandag morgen er det ingen voldsomme bevegelser i finansmarkedene som tyder på store utslag på verdens børser. Det legges ikke frem makrotall av særlig betydning mandag, men ekstremvær i USA preger deler av nyhetsbildet.

Dette er høydepunktene i markedene mandag:

  • Hovedindeksen på Oslo Børs åpnet med svak oppgang, og var opp 0,2 prosent like etter børsåpning, men snudde siden. Rundt klokken 12 faller børsen rundt 0,2 prosent.
  • 95 prosent av oljeproduksjonen i Mexicogulfen er stengt ned grunnet orkanen «Ida», som herjet delstaten Louisiana natt til i dag. Storbyen New Orleans er uten strøm og USAs president Joe Biden har erklært unntakstilstand. 288 produksjonsplattformer er blitt evakuert.
  • Den siste uken har oljeprisen steget rundt seks prosent, og mandag formiddag er det små bevegelser i prisen, som er på 72,2 dollar fatet.
  • Aksjekursen til det landbaserte oppdrettsselskapet Atlantic Sapphire åpnet med markant oppgang, men falt raskt tilbake. Selskapet krakket på børsen fredag etter svake tall i andre kvartal. I morges varslet selskapet at det hadde fått på plass oksygenleveranser, og gjenopptatt fôring av fisk. Både Pareto Securities og Nordea Markets nedgraderer selskapet, og førstnevnte har satt et kursmål på 50 kroner. Like etter klokken 12 var aksjen ned rundt 0,4 prosent til 50 kroner.

Priset inn

Seniorøkonom Kyrre Aamdal i DNB Markets tror orkanen og smitteutvikling kan ha mer betydning enn makrotall i starten av uken.

Seniorøkonom Kyrre Aamdal.
Seniorøkonom Kyrre Aamdal. (Foto: Mikaela Berg)

– Det vil kunne ha betydning på kort sikt, sier han, men påpeker at orkanen på langt vei er priset inn.

– Oljeprisen har steget litt, men ikke dramatisk. Nyhetsbildet og bekymringer kan ramme forventninger som følge av hvordan orkanen slår inn og hvilke skader den etterlater seg. Markedet er ikke så bekymret for smitteutviklingen i seg selv, men hvis oppgangen fortsetter å være stor kan det fort være det kommer restriksjoner på aktivitet, som kan få markedsutslag, sier Aamdal.

– Følger sterkt med

Senere i uken tror seniorøkonomen det er mer sannsynlig at makrotall vil prege markedene. Tirsdag legges det frem inflasjonstall for eurosonen. Det er ventet at kjerneinflasjonen skal stige noe og markedet vil lete etter tegn på paralleller til inflasjonsutviklingen i USA, ifølge Aamdal.

Onsdag får man såkalte ISM-tall for industrien i USA, som vil si noe om aktivitetsnivået i nettopp industrisektoren. Dette har potensial til å skape markedsutslag, ifølge Aamdal.

Rosinen i pølsen kommer på fredag. Da legges det frem amerikanske sysselsettingstall for august, de såkalte «non farm-tallene». De viser jobbveksten i USA, utenom landbruket. Det legges samtidig frem tall for arbeidsledighet og lønnsvekst. På forhånd er det ventet at det ble skapt 750.000 nye jobber i USA i august. Kyrre Aamdal og DNB Markets er hakket mer optimistiske og tror på 800.000 nye jobber.

– Tallene forteller ganske mye om gjeninnhentingen i økonomien og så er det dessuten slik at den amerikanske sentralbanken legger mye vekt på utviklingen i arbeidsmarkedet. Hvis man begynner å se at sysselsettingsveksten stagnerer, er det grunn for sentralbankene å holde stimulansene litt lenger. Skulle man motsatt se at økonomien kommer kraftig tilbake, ledigheten faller og man nærmer seg full kapasitetsutnyttelse, er det duket for nedtrapping av verdipapirkjøpene og renteheving. Markedet følger derfor sterkt med på utviklingen i arbeidsmarkedet, sier Aamdal.

Onsdag kommer også en rekke PMI-tall. For de viktigste landene har det allerede kommet såkalte flashestimater, så disse vil ikke få særlig stor betydning.

Nedgraderer Atlantic Sapphire

Natt til mandag meldte det landbaserte oppdrettsselskapet Atlantic Sapphire at det i løpet av helgen har anskaffet ytterligere leveranser av flytende oksygen av ikke-medisinsk kvalitet. Selskapet har i løpet av helgen nøye startet fôringen av fisk på nytt gjennom sine fersk- og saltvannssystemer, opplyses det.

Fredag stupte Atlantic Sapphire på børs etter at selskapet meldte om oksygenutfordringer og kontrollert slakt i forbindelse med fremleggelse av halvårstall.

Nordea Markets nedgraderer til en hold-anbefaling på Atlantic Sapphire-aksjen og verdsetter selskapet til 50 kroner per aksje, mot tidligere 125 kroner per aksje, ifølge TDN Direkt.

Meglerhuset skriver at selskapets førstehalvårsrapport var skuffende. Salget var på linje med forventningene, som impliserer en prisoppnåelse på rundt 100 kroner pr kilo fra Miami-fasiliteten, men kostnadene var imidlertid betydelig høyere enn ventet.

Videre er slakteutsiktene de neste 12 månedene skuffende, og en produksjon av fase 1-utbyggingen med full kapasitet blir nå først sent i 2022, heter det i analysen, skriver TDN Direkt.

Kameralinseselskapet Polight skriver mandag at det har engasjert Pareto Securities som tilrettelegger i en mulig kapitalinnhenting. Tidspunkt, struktur og størrelse på den mulige emisjonen vil avhenge av markedsforholdene, opplyses det.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.