Midt i julefeiringen kom sjokkmeldingen: Den Amsterdam-baserte børskjempen Euronext vil kjøpe Oslo Børs VPS, selskapet bak Oslo Børs. Budet kom etter at en av Oslo Børs' egne eiere, Incentive og forvalter Svein Høgset, hadde tatt kontakt. Han tror budet går veien, og har gitt ugjenkallelig aksept for sin aksjepost på 6,5 prosent.

– Vi og resten av aksjonærene som har akseptert budet fra Euronext har gitt en forhåndsaksept som ikke kan trekkes tilbake, og det er Euronext som bestemmer hva som skjer videre med aksjene herfra, sier Høgset.

Han opplyser at aksepten inneholder klausuler for det tilfellet at Euronext betaler en høyere kurs eller videreselger aksjene.

Euronext vil betale totalt 6,2 milliarder kroner for Oslo Børs VPS, eller 145 kroner per aksje. Det er den høyeste kursen noensinne, og godt over nivået på rundt 110 kroner aksjen selskapet har vært notert på de seneste månedene.

Sitter på gjerdet

Totalt har Euronext fått bindende aksept fra aksjonærer som eier 45,5 prosent av selskapet, blant dem Pareto-eier Svein Støle. Det har også selv kjøpt 5,1 prosent av aksjene.

De to største eierne DNB og KLP, med til sammen nesten 30 prosent av aksjene i Børsen, har imidlertid ikke bestemt seg ennå.

– Vi ønsker å vente med å kommentere vårt syn til det endelige budet foreligger og til styret i Oslo Børs VPS Holding får behandlet budet på nyåret, sier Even Westerveld, informasjonsdirektør i DNB.

– Vi må se budet først, før vi kan ta stilling til det, sier informasjonsdirektør Sissel Bjaanæs i KLP.

Det formelle tilbudet er ventet i siste halvdel av januar.

Lukker ikke døren

Oslo Børs VPS Holding jobber nå for å få en høyest mulig pris til sine eiere, og gikk i en melding i julen ut mot den «kompakte» auksjonsprosessen som var gjort før Euronext fremmet sin budinteresse. I meldingen het det at auksjonsprosessen «ble gjennomført på en måte som medførte at enkelte strategiske relevante aktører ikke deltok».

Konsernsjef Bente Landsnes sier de ble kontaktet av potensielle oppkjøpere som enten ikke ble informert eller som ikke ville delta på «premissene som ble satt». Hun vil ikke kommentere hvem det er, og kjenner ikke til hvilke premisser det er snakk om.

– Ble dere overrasket over å få slike reaksjoner?

– Ja, det er mye vi er blitt overrasket over, svarer Landsnes, og viser blant annet til tidspunktet budet kom på – nemlig julaften.

Det er meglerhuset Carnegie som har stått for stått for auksjonsprosessen på vegne av en gruppe aksjonærer. Petter J. Hagen, sjef for investment banking i Carnegie, synes det er vanskelig å kommentere hva som eventuelt er blitt sagt mellom Oslo Børs og tredjeparter, men sier prosessen har vært forutsigbar og ryddig.

– En slik prosess er sensitiv, og det er begrenset hvor mange vi kan gå til. Vi har definitivt kontaktet de mest naturlige kandidatene, så jeg ser ikke at vi kunne gjort noe annerledes. Jeg er trygg på at vi kan forsvare arbeidet vi har gjort, sier Hagen.

– Ingenting er avgjort

Til tross for de bindende forhåndsakseptene, sier Oslo Børs' kommunikasjonsdirektør Per Eikrem likevel at «ingenting er avgjort» før styret har hatt møter med Euronext og aksjonærene. Styret skal gi sine anbefalinger til aksjonærene i saken.

Styreleder Catharina Hellerud har ikke besvart DNs henvendelser onsdag.

I mellomtiden er Incentive-forvalter og Oslo Børs-aksjonær Svein Høgset trygg på at Euronext vil bli kjøperen. Han har tillit til Carnegies jobb, og sier at de mest naturlige andre interessentene – inklusive Nasdaq Nordic – har fått fremsette bud på like vilkår.

– Derfor vil det overraske meg om det kommer inn en ny aktør som ikke allerede er kontaktet, men det er jo styrets oppgave å forsikre seg om dette i en slik situasjon, sier Høgset.

– Forhåndsakseptene er bindende og kan ikke kalles tilbake. Vi ser nå frem til å møte representanter for Oslo Børs neste uke, skriver Pauline Bucaille, kommunikasjonssjef i Euronext, i en epost til DN.

At budet på Oslo Børs kom på selveste julaften, kom derimot brått også på Euronext. Det opplyste administrerende direktør Stéphane Boujnah DN da budet ble kjent.

– Vi hadde hverken planlagt timingen eller formen, men at vi byr på Oslo Børs er ingen overraskelse – bare at det skjedde akkurat nå. Det er uvanlig at en gruppe aksjonærer kontakter et selskap og ønsker at vi skal by på aksjene deres, men det var en hyggelig overraskelse. Og hvis vi gjennom dette skulle få overta Oslo Børs, er vi godt fornøyde, sa Boujnah, som la til at han vil ta turen til Oslo så snart juleferien var over.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Sikker på at Frp ikke ønsker å gi fra seg regjeringsmakt
01:51
Publisert: