Fredag dundret børsindeksene ned og sørget for den verste dagen på Oslo børs på godt over to år.

Ekstreme utslag i rentene sendte aksjer verden over i bakken.

Og mer er i vente, skal vi tro forvaltere som følger nøye med på sentralbankenes kamp mot inflasjonsspøkelset.

Helgen har nok en rekke andre investorer også brukt på å se over porteføljen og vurdere hvordan den vil se ut i en verden med stigende priser og høyere renter enn tidligere forventet.

Vil ta lang tid

– Spørsmålet er ikke om vi er på vei inn i en resesjon, det er hvor dyp resesjonen vil bli, og om vi vil ha en form for finansiell krise og stort globalt aksjesjokk, sier Mike Riddell, porteføljeforvalter hos Allianz Global Investors, til nyhetsbyrået Reuters.

De kraftige renteøkningene fra sentralbankene, hittil og fremover, gjør at Riddell tror at det vil ta lang tid før veksten tar seg opp.

– Vi mener at markedene undervurderer grovt den globale smellen som kommer for den økonomiske veksten, sier han.

Traderne på Wall Street jobber i et fallende aksjemarked.
Traderne på Wall Street jobber i et fallende aksjemarked. (Foto: David L. Nemec/AP/NTB scanpix)

En strammere pengepolitikk har fått flere til å tro på en dypere resesjon enn tidligere antatt.

– Tidligere trodde vi at resesjonen ville være kortvarig og grunn. Nå forkaster vi den teorien og tenker på hvilke uforutsette konsekvenser vi vil få som følge av en mye strammere pengepolitikk, sier Mike Kelly i PinBridge Investments til Reuters.

Vil den amerikanske sentralbanken følge opp?

Jake Jolly, investeringsstrateg i BNY Mellon, tror aksjemarkedet skal videre ned før bunnen er nådd.

– Markedet kommer nærmere og nærmere det punktet der denne resesjonen er priset inn, men den er ikke priset inn ennå, sier han.

– Vi fortsetter å være forsiktige, sier Russ Koesterich, som leder Blackrocks Global Allocation Fund.

– Jeg tror det er mye usikkerhet knyttet til hvor raskt inflasjonen vil avta, det er mye usikkerhet knyttet til hvorvidt den amerikanske sentralbanken faktisk vil gjennomføre en så aggressiv innstramming som de signaliserte denne uken, sier Koesterich til Reuters.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.