Hovedindeksen på Oslo Børs stengte med en oppgang på 1,30 prosent på den første handelsdagen i februar.

Det skjer etter en solid oppgang gjennom hele dagen.

Klokken 10.15 var hovedindeksen steget til 1,04 prosent, men falt tilbake til 0,60 prosent ettersom oljeprisen faller 1,16 prosent tirsdag formiddag. Rundt klokken 12.00 er det oppgang på 0,58 prosent på Børsen.

Brent spot nordsjøolje, som brukes som referansepris for oljehandel verden over, handles for 89,12 dollar per fat idet Oslo Børs stenger.

Equinor, som er dagens mest omsatte aksje, opplevde et fall på 0,53 prosent. Aker BP falt 3,85 prosent.

Hydrogenselskapet Hexagon Purus steg nærmere 50 prosent i løpet av åpningsminuttene tirsdag, og er dagens vinneraksje med en oppgang på 29,30 prosent ved stengetid. Det skjer etter gårsdagens melding om at selskapet er nominert til en kontrakt verdt syv milliarder kroner for lastebil-konsernet OEM. Kontrakten går ut på å levere batteripakker.

Andre vinneraksjer er Hexagon Composites, som blant annet lager komposittbeholdere til komprimerte gasser, som gir seg for dagen med en oppgang på 12,33 prosent tirsdag.

Venter høyere volatilitet

I januar har aksjemarkedet vært preget av store svingninger og Oslo Børs har falt 2,2 prosent i januar. Det er den verste januarmåneden på Oslo Børs siden 2016, da hovedindeksen falt rett over åtte prosent. Det året steg Børsen over 12 prosent ved årsslutt.

– Korreksjonen som har vært var på mange måter på overtid. Jeg tror ikke fallet fortsetter i en rett linje herfra, korreksjonen er over, men markedet vil være usikkert fremover og vi forventer høyere volatilitet, sier DNB Markets-sjef Alexander Opstad, som ventet at Børsen ville stige 0,5 prosent fra start.

– Jeg tror alle forventer høyere volatilitet fremover, med bakgrunn i strukkede verdivurderinger og utsikter til høyere renter, sier DNB Markets-sjef Alexander Opstad.
– Jeg tror alle forventer høyere volatilitet fremover, med bakgrunn i strukkede verdivurderinger og utsikter til høyere renter, sier DNB Markets-sjef Alexander Opstad. (Foto: Hanna Johre)

Opstad påpeker at det overskyggende spørsmålet i markedet nå er hva som vil skje med inflasjonen fremover og hva sentralbankene vil foreta seg.

– Jeg tror alle forventer høyere volatilitet fremover, med bakgrunn i strukkede verdivurderinger og utsikter til høyere renter, sier han.

Tid for å plukke verdiaksjer

Markets-sjefen påpeker at det nå er tid for å plukke verdiaksjer.

– Vi har vært tydelig på at verdiaksjer nå er et bedre sted å være enn vekstaksjer. Det er høy korrelasjon i hvordan verdiaksjer utvikler seg relativt til vekstaksjer når rentene stiger, samtidig som rentene stiger. I en verden hvor lange renter stiger, sier Opstad og legger til:

– Verdiaksjer har ikke vært så populære de siste årene, men blir det gjerne nå, sier han.

Opstad mener at selskapene som klarer å sette opp prisene og forsvare marginene sine fremover er de som vil gjøre det bra nå.

– De selskapene som ikke evner å høyne prisene sine, er de du må styre unna, sier Opstad.

Opstad mener også at reiselivsselskapene nå vil få seg et løft fremover.

– Det er lov på tenke at omikron er begynnelsen på slutten av pandemien. Folk er lei og vaksinert og den kombinasjonen betyr fort at «gjenåpningsaksjer» – de som nyter godt av at verden opptar tjenesteforbruket sitt, kan ha oppgang i vente, sier Opstad.

Klart for kvartalsskred

I forrige uke ble resultatsesongen sparket i gang på Oslo Børs, og det var Gjensidige Forsikring som var først ut. Denne uken presenterer blant annet Telenor, Scatec, Europris og Norske Skog tall for fjerde kvartal og helåret 2021. Markets-sjefen venter at det blir en helt grei rapporteringssesong.

– Det kommer nok til å være spredning i feltet. Vi kommer til å se at en del selskaper får økte kostnadsnivåer og at de ikke øyeblikkelig klarer å flytte de videre til kundene sine, sier Opstad.

Det svenske oljeselskapet Lundin Energy, som nettopp solgte olje- og gassvirksomheten til Kjell Inge Røkkes Aker BP, meldte tirsdag morgen at 2021 ble et rekordår. Lundin fikk et bruttoresultat før letekostnader (ebitdax) på 1,46 milliarder dollar i fjerde kvartal 2021.

Turbulent januar

Til tross for kraftig oppgang på månedens siste handelsdag hadde både Nasdaq og S&P 500 sin verste måned siden mars 2020.

S&P500-indeksen falt mer enn fem prosent i januar. Bevegelsene i markedet er i stor grad drevet av signalene fra den amerikanske sentralbanksjefen Jerome Powell. Forrige uke meldte Powell at det med stor sannsynlighet vil komme en renteøkning på 25 basispoeng i mars.

Wall Street forbereder seg også på kvartalsrapportering fremover. Meta Platforms, Alphabet, ExxonMobil og Alibaba leverer alle resultater denne uken.

Ferier nyttår med børsoppgang

Det er oppgang ved Asia-børsene som holder åpent på tirsdag etter Wall Street avsluttet positivt på mandag. Børsene i Kina, Hongkong, Taiwan, Sør-Korea og Singapore holder stengt i forbindelse med kinesisk nyttår.

Nikkei-indeksen ved Tokyo-børsen startet med en oppgang på 1,2 prosent. Det var lav aktivitet, og ved stengetid er indeksen opp 0,28 prosent. Sonys kjøp av spillselskapet Bungie for 3,6 milliarder dollar har sendt aksjekursen 1,7 prosent opp.

TDK og NEC er vinnerne ved Tokyo-børsen med en oppgang på over ti prosent.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.