Hovedindeksen på Oslo Børs falt 1,85 prosent på ukens siste handelsdag, etter det som har vært en turbulent uke i alle verdens aksjemarkeder.

Den desiderte vinneren på Oslo Børs fredag var det lille forsikringsselskapet Insr, som steg 68,7 prosent etter at Finanstilsynet har godkjent tilbakeleveringen av selskapets forsikringskonsesjon.

Godkjenningen trer i kraft etter at Insr har endret selskapets vedtekter for å reflektere at det ikke lenger er et forsikringsselskap, og Finanstilsynet har mottatt nødvendige bekreftelser og gebyrer.

Etter kursoppgangen har Insr en markedsverdi på 60,7 millioner kroner.

Nest best var det kanadiskbaserte olje- og gasselskapet Questerre Energy Corporation, som steg 7,5 prosent. Energiselskapet som er børsnotert på Toronto Stock Exchange og Oslo Børs, har hatt en formidabel start på året og har steget over 50 prosent i løpet av de siste tre ukene.

I andre enden av skalaen falt blokkjede-selskapet DLT 13,9 prosent og robotselskapet Autostore 12,0 prosent.

Ukraina-situasjonen påvirker markedet

Koronasituasjonen, prisvekst, renteøkninger, forstyrrelser i forsyningskjedene, databrikkemangel, geopolitiske konflikter, handelskriger og høye energipriser skaper usikkerhet i markedet.

– Normalt er ikke Børsen veldig opptatt av internasjonal politikk. Det skal mye til før det påvirker markedet, men det gjør situasjonen i Ukraina-Russland, sier forvalter Kristian Tunaal i Alfred Berg Kapitalforvaltning.

Han påpeker at fordi Ukraina er såpass nær, og Russland er en viktig eksportør av olje og gass, har det større påvirkning på markedet her hjemme.

– Olje- og gassprisene er også såpass høye at det aktualiserer tema, sier Tunaal.

Brent spot nordsjøolje, som brukes som referansepris for oljehandel verden over, handles på høye nivåer. Ved børsstenging fredag ettermiddag lå oljeprisen på 86,96 dollar per fat.

– Det at oljeprisen er såpass sterk trekker investorer til Oslo Børs, så vi får se hvordan børsdagen utvikler seg, sier Tunaal.

Equinor, dagens mest omsatte aksje, falt 2,0 prosent fredag og kursen stengte på 247,15 kroner. Det er over kursmålet fra investeringsbanken Goldman Sachs, som nylig ble høynet fra 210 til 230 kroner per aksje, skriver Reuters fredag.

Normalisering

Nå er det snart duket for rapporteringssesong for fjerdekvartal, og Tunaal påpeker at det er noe usikkerhet knytt til hva selskapene vil prestere.

– Tredje kvartal var veldig bra, og vi kan vente oss et bra fjerde kvartal, men det er lov å være litt nervøs nå. Personlig tror jeg rapporteringssesongen blir rimelig bra. Det er sjeldent det snur så raskt, sier Tunaal.

Han mener markedet har hatt en periode med ekstrem høy optimisme og flere overprisede selskaper.

– Da blir det litt fallhøyde, selv om verden hadde vært et rolig sted.

Denne byen blir den første som merker det hvis Putin bestemmer seg for invasjon
Denne byen i Ukraina blir den første som merker det hvis Putin bestemmer seg for invasjon. Bloombergs Marc Champion rapporterer fra Mariupol.
01:34
Publisert:

Han trekker frem Netflix, som torsdag la frem tall for fjerde kvartal. Netflix hadde inntekter på 30 milliarder dollar i fjor, opp fem milliarder fra 2020. Resultat før skatt endte på 5,8 milliarder dollar, en kraftig økning på fra 3,2 milliarder dollar året før.

Til tross for økningen i antall abonnenter, falt aksjen i etterhandelen på Wall Street og stupte 23 prosent fra start fredag.

– Netflix kom i går med brukbare tall, men falt likevel flere prosent. Det er mulig at det er et godt tegn. Teknologiselskapene har vært så høyt priset lenge, så det er på tide med en normalisering, sier Tunaal.

Han mener at selskapene på Oslo Børs og i de andre nordiske markedene er mer fornuftig priset.

– Man får rimelig godt betalt for risikoen man tar, men selskaper er så ulikt priset. Det er ikke vanskelig å finne fornuftig prisede selskaper, men det er en del selskaper som har fått en god del oppmerksomhet en stund som har vært overpriset.

Han trekker frem Hydro og de store nordiske bankene som fornuftig priset selskaper.

– Equinor er heller ikke dyr med tanke på dagens oljepris.

Børsuro verden over

Det var i forkant av børsåpningen ventet nedgang på Børsen, etter det brede børsfallet på Wall Street torsdag. De asiatiske børsene opplever også markant nedgang fredag.

– Det har vært ganske rødt på Børsen så langt i år, og i dag blir det børsfall, sa Tunaal til DN før Børsen åpnet fredag.

I førhandelen hadde Oslo Børs en nedgang på 1,59 prosent, ifølge ham.

– Etter svingninger på Wall Street i går, nedgang i Asia, blir det en rød børsdag her hjemme, spådde Tunaal og fikk rett.

Alle de tre amerikanske nøkkelindeksene startet torsdagen med oppgang etter to børsdager med fall, men utover dagen, og særlig den siste timen før børsene stengte torsdag kveld, gikk det stadig tråere. Alle de tre nøkkelindeksene endte med nedgang, samleindeksen S&P 500 falt mer enn én prosent.

Det har svingt mye på børsene siden årsskiftet. Teknologitunge Nasdaq har falt mer enn ti prosent siden toppnoteringen i november.

Nasdaqs vekstdrevne teknologiselskaper rammes særlig hardt av oppgangen i renten på amerikanske statsobligasjoner. Den amerikanske tiåringen ligger nå på rundt 1,83 prosent. Den var riktig nok oppe i 1,9 prosent i løpet av onsdagen.

Nedgang i Asia

Nikkei-indeksen ved Tokyo-børsen startet med et fall på over 2,2 prosent i løpet av den første handelstimen fredag morgen. Dette kom få timer etter at Wall Street hadde stengt for normal handel og de ledende indeksene i USA viste en bred nedgang.

Nikkei-indeksen var på det høyeste nivået siden begynnelsen av 1990-tallet i fjor høst. På vel fire måneder har hovedindeksen falt med 11,5 prosent og er inne i en korreksjon. Også den bredere Topix-indeksen er over ti prosent lavere enn i september.

Mens USA og Europa sliter med høy inflasjon og dette blir sett på som en trussel mot økonomiene, har Japan i over 20 år forsøkt å skape en prisvekst.

Desember-tallene kom fredag morgen. Disse viste en økning i konsumprisinflasjonen på 0,8 prosent – 0,2 prosentpoeng høyere enn i november. Capital Economics skriver i en rapport at prisveksten i Japan vil nå en topp på 1,0 prosent i løpet av de neste månedene.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.