Hovedindeksen på Oslo Børs steg med 0,2 prosent rett etter åpning tirsdag, men utover dagen surnet stemningen og Børsen endte til slutt med en nedgang på 2,23 prosent.

Fallet preges av et kraftig og brått fall i oljeprisen rundt klokken 15:00. Da falt oljeprisen over tre prosent på kort tid. Totalt er oljeprisen ned rundt 5,5 prosent siden i natt, og handles for 107,5 dollar fatet.

Det førte samtidig til bred nedgang blant tungvekterne. Oljeselskapene Equinor og Aker BP falt henholdsvis 3,3 og 4,62 prosent. Gjødselprodusenten Yara faller 4,85 prosent, og aluminiumsprodusenten Hydro faller 4,11 prosent.

SAS-aksjen er naturlig nok i søkelyset etter at selskapet tidligere på morgenen kunngjorde at det er søkt om konkursbeskyttelse i USA. Dette er i seg selv ikke dramatisk, men nok en omdreining i krisen som kan sende selskapet utfor stupet. SAS-aksjen falt 9,74 prosent tirsdag.

Tirsdag formiddag kom også meldingen om at alle de kabinansatte i SAS blir permittert.

Flyr-aksjen steg over syv prosent ved åpning, men falt utover formiddagen og endte med en nedgang på 4,21 prosent. Norwegian endte med en nedgang på 1,75 prosent. Både Flyr og Norwegian steg betydelig mandag etter at streiken i SAS var et faktum.

Oljestreik

Oljestreiken i Nordsjøen er foreløpig begrenset. Men det er varslet opptrapping i dagene fremover, og regningen kan fort komme opp i over en halv milliard kroner om dagen om ikke partene kommer til enighet.

Norsk olje og gass advarer også tirsdag om at en opptrapping av streiken lørdag kan redusere Norges gasseksport med 56 prosent. Det rammer et allerede presset energimarked i Europa, der det meste av gassen fra Norge sendes.

En av dagens vinnere er seismikkselskapet PGS som steg 12,87 prosent. Utviklingen tirsdag kommer etter en ny kjøpsanbefaling fra Pareto Securities tidligere på morgenen. Meglerhuset har gjenopptatt dekning av aksjen med et kursmål på 12 kroner. I tillegg går det frem av oppdaterte aksjonærlister at investor Christen Sveaas' Kistefos har kommet inn på eiersiden i selskapet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.