Hovedindeksen på Oslo Børs åpnet flatt, 0,03 prosent, på ukens siste handelsdag. Rundt klokken tolv har hovedindeksen falt 0,48 prosent.

Oslo Børs falt mot slutten av handelsdagen torsdag og stengte med nedgang. Da børsen stengte var hovedindeksen ned 0,62 prosent.

Spenningene mellom Russland og Ukraina fortsetter å prege markedene, og krigsfrykt førte til et bredt fall på Wall Street torsdag.

Den teknologitunge Nasdaq falt 2,9 prosent til 407,38. Dow Jones falt 1,8 prosent til 623,09, mens S&P 500 falt 2,1 prosent til 94,97 poeng.

Oljeprisen har falt de siste dagene etter meldingen om at russiske styrker trekker seg tilbake fra den Ukrainske grensen tirsdag. En eventuell russisk invasjon i Ukraina vil etter alle solemerker sende prisen på verdens viktigste råvare i taket, men enn så lenge virker ikke aktørene i oljemarkedet å være like nervøse som de fleste andre.

Oljeprisen har falt over to prosent fredag. Brent spot nordsjøolje, som brukes som referansepris for oljehandel verden over, handles for 90,79 dollar per fat.

Inntjeningsvekst

Investeringsdirektør Robert Næss i Nordea har estimert at inntjeningen til norske børsnoterte selskap vil øke med 23 prosent i 2022.

– Forventningene fremover er ekstremt høye, men ting kan endre seg dramatisk utover året, sier Næss.

– Inntjeningsestimatene tikker oppover for 2022 og det viktigste er at selskapene kommer med lystige estimater for veien videre, sier investeringsdirektør i Nordea, Robert Næss.
– Inntjeningsestimatene tikker oppover for 2022 og det viktigste er at selskapene kommer med lystige estimater for veien videre, sier investeringsdirektør i Nordea, Robert Næss. (Foto: Per Ståle Bugjerde)

Han understreker at det er et estimat for året og at det er rekordhøye råvarepriser som bidrar til den sterke inntjeningsveksten.

– Olje, gass, laks, aluminium er rekordhøye. I tillegg har ikke bankene utlånstap og det er ventet at vekstselskaper vil gjøre det bra, men det gjenstår å levere, sier Næss.

– Plutselig roer usikkerheten seg og råvareprisene kan falle tilbake, legger han til.

Resultatskred

Resultatsesongen er i gang og de siste ukene har flere selskaper levert gode selskapstall for fjerde kvartal 2021.

– Inntjeningsestimatene tikker oppover for 2022 og det viktigste er at selskapene kommer med lystige estimater for veien videre, sier Næss.

Han påpeker at når selskapene kommer med positive estimater for tiden fremover, er det med på å dempe uroen i aksjemarkedet.

– Mange er engstelig når markedet svinger som nå, så det er viktigere enn vanlig at selskapene kommer med gode estimater, sier Næss.

Tungvektere

I morgentimene fredag har flere selskaper levert sine selskapsrapporter for fjerde kvartal i fjor. Blant de største finner vi Røkkes Aker, Norwegian Air Shuttle og laksegiganten Salmar.

Oppdrettsgiganten Salmar faller rundt to prosent på Oslo Børs fredag etter at selskapet leverte kvartalstall. Utover dagen henter fallet seg inn igjen. Salmar fikk et operasjonelt driftsresultat på 890 millioner kroner, opp fra 414 millioner kroner i samme periode i 2020. Salmar har aldri slaktet så mye laks som i 2021 og laksekjempen tror det blir enda bedre i 2022.

Det er Witzøe og familien som er største eier i Salmar med rett over 50 prosent av aksjene gjennom Kverva as.

Fredag morgen la det øverste selskapet i Aker-konsernet, Aker BP, frem tall for fjerde kvartal og hele 2021. Verdiene, der mesteparten består av aksjer i andre børsnoterte selskaper, falt til 69,8 milliarder kroner ved utgangen av fjerde kvartal, ned fra 70,8 milliarder kroner ved utgangen av tredje kvartal. Aker-styret foreslår et utbytte på 1,1 milliarder kroner for 2021.

Aksjen faller rundt 2,43 prosent fredag.

Norwegian-aksjen stiger derimot rundt 2,9 prosent etter selskapet la frem kvartalstall fredag morgen. Selskapet fikk et resultat før skatt på 117 millioner kroner i fjerde kvartal 2021. Kvartalet i forveien var det til sammenligning et overskudd før skatt på 168 millioner kroner.

I fjerde kvartal økte Norwegian omsetningen til 2,5 milliarder, opp fra omtrent to milliarder i tredje kvartal.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.