Tidlig mandag morgen er alle de asiatiske børsene noe opp. Det kan se ut som den verste frykten som det kinesiske eiendomsselskapet China Evergrande spredte på børsene sist uke nå er i ferd med å gi seg.

Hovedindeksen på Oslo Børs er opp 0,5 prosent rett etter åpning mandag morgen. Men utover formiddagen har piffen gått litt ut av børsen, og klokken 10.15 er den opp 0,1 prosent. Samtidig har oljeprisen falt under 79 dollar, men den er fortsatt opp fra forrige uke.

Det kriserammede John Fredriksen-selskapet Seadrill er så langt dagens vinner, opp rundt 20 prosent.

Høyeste oljepris på tre år

Prisen på nordsjøolje har steget gjennom helgen og omsettes mandag morgen for over 79 dollar fatet, den høyeste prisen siden høsten 2018. Rekordhøye gasspriser løfter også gassprisene.

Samtidig har det gjennom helgen kommet til dels dramatiske rapporter fra Storbritannia om olje- og bensinmangel, og tilløp til håndgemeng ved pumpene for å sikre seg drivstoff. Så langt ser dette mest ut til å dreie seg om svikt i logistikken etter brexit, uten at det påvirker de globale energiprisene i særlig grad.

Tysk risiko borte

I markedene er det en generell lettelse etter at valgresultatene fra Tyskland tikket inn mandag morgen. Sosialdemokratene (SDP) ble største parti med 25,7 prosent, tett fulgt av kristeligdemokratene (CDU/CSU), som gjorde et svakt valg med 24,1. Sentrumspartiene De grønne fikk 14,8 prosent og Fridemokratene endte på 11,5 prosent.

Det betyr at SPDs Olaf Scholz eller CDUs Armin Laschet blir forbundskansler med støtte fra ett eller to av sentrumspartiene, uten å trenge støtte fra fløypartier som høyreradikale AfD som fikk 10,3 prosent eller venstrepartiet Die Linke, som så vidt havnet under sperregrensen på fem prosent.

«Slik vi ser det fjerner dette alle alvorlige trusler mot den tyske trendveksten», skriver Holger Schmieding, sjeføkonom i tyske Berenberg Bank i sin morgenrapport mandag.

Han mener valgresultatet borger for en fortsettelse av den sentrumsorienterte økonomiske politikken, og at risikoen for skatteøkninger og økte reguleringer nå er borte.

Det er ventet at forhandlingene om en ny regjering, og hvem som blir forbundskansler etter Angela Merkel, vil pågå i flere uker fremover.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.