Tirsdag satte Oslo Børs ny rekord ved stengetid. Hovedindeksen økte 1,42 prosent og endte på 905,36 poeng. Oslo Børs har dermed steget over 11 prosent siden årsskiftet.

På jubeldagen bidro oljeselskaper som Equinor til veksten. En stigende oljepris har ført til at et fat ble handlet for 74,50 tirsdag kveld. Også børser i Europa og USA har nærmet seg nye rekorder topper den siste tiden, og økningen fortsetter på Wall Street onsdag kveld med Dow Jones opp 0,5 prosent ved stengetid.

–Kan blusse opp når som helst

Sjefstrateg Leif-Rune Rein i Nordea ser ingen grunn til at oppgangen på Oslo Børs ikke skal fortsette.

– Økonomisk og inntjeningsmessig ser jeg ikke bort ifra at det kan bli nye børsrekorder i høst. Det har gått fint i norsk økonomi en stund, og oljeprisen er økende. Jeg er derfor ikke overrasket over tirsdagens rekord, men det er tilfeldig at det skjedde akkurat den dagen, sier Rein.

Likevel skaper enkelte momenter usikkerhet, fremst av alt handelskrigen mellom USA og Kina.

– Trusselen fra handelskrigen har «stabilisert» seg noe, som har gjort at investorene virker til å ha oversett den en stund. Likevel kan handelskrigen blusse opp igjen når som helst, men ingen vet om det blir neste uke eller neste måned, sier Lein.

Tror oljeprisen nærmer seg taket

Olav Chen, porteføljeforvalter og leder for allokering og globale renter i Storebrand Asset Management, mener også at oppgangen på Oslo Børs hovedsakelig skyldes en høy oljepris, kombinert med en svak krone. Han er også enig i at siste kapittel i handelskrigen ikke er skrevet.

Han tror ikke veksten er over, men at hastigheten vil dale.

– I høst vil trolig ikke vekstbildet bli like sterkt og synkront. Vi tror vi vil se en normalvekst for aksjer fremover, med en avkastning på rundt seks-syv prosent fremfor et tosifret vekst som vi har sett de siste 12–24 månedene. I tillegg har vi sett en nedgang og skuffelser i makroøkonomiske bildet i både Europa og Japan, selv om USA holder seg godt.

USAs sanksjoner mot oljeeksporterende Iran har skapt stor usikkerhet for oljeprisen, der mye avhenger av hvorvidt Kina og andre land vil innrette seg etter amerikanerne.

Chen tror USA selv vil sørge for at prisene ikke stiger til himmels.

– Oljeprisen befinner seg nå i det øvre intervallet, og vi tror ikke den vil stige mye mer. Når prisene blir høye nok, vil tilbudssiden i eksempelvis USA reagere og sørge for en naturlig stimulator, sier han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Skambud på Fred. Olsen Energy
Kreditorene kommer aldri til å gå med på det, sier DNs børskommentator.
01:09
Publisert: