Oslo Børs steg kraftig mandag morgen og var på det meste opp rundt 3,5 prosent. Noen timer senere var hele børsoppgangen smuldret bort. Etter å ha økt litt igjen, endte hovedindeksen opp 0,43 prosent mandag ettermiddag.

Børsoppgangen kommer etter at flere børser i Asia steg friskt, samt at oljeprisen var opp 0,7 prosent.

Hydrogenselskapet Nel endte som mest omsatte selskap, med en total omsetning av aksjen på over 800 millioner kroner i løpet av mandagen. Aksjekursen til Nel endte opp 5,49 prosent.

Tungvekterne Equinor og DNB fulgte blant de mest omsatte aksjene, og henholdsvis endte opp 2,34 og 1,67 prosent.

Til tross for rekordsvake PMI-indekser fra Kina og at koronaviruset fortsetter å spre seg raskt i Sør-Korea og Europa, kan det virke som om stemningen i finansmarkedene har snudd til det bedre i løpet av helgen.

Dette kriteriet mangler for at WHO vil kalle koronaviruset en pandemi
Slik er definisjonen på en pandemi, i følge Verdens helseorganisasjon (WHO).
01:20
Publisert:

Shanghai-børsen steg 3,1 prosent mandag morgen, mens børsen i Tokyo endte opp 0,95 prosent, og det ligger an til en oppgang på rundt 0,5 prosent på Wall Street i ettermiddag.

Uventet pressemelding

Ifølge analytikerne er den viktigste årsaken til stemningsskiftet på børsen fra start at vi har fått nye signaler fra den amerikanske sentralbanken.

– Fredag kveld kom en uventet pressemelding fra den amerikanske sentralbanksjefen Jerome Powell. Ordlyden ble mottatt som en bekreftelse på at Fed allerede 18. mars vil kunne sette i gang med mer stimulerende pengepolitikk, skriver Kelly Chen, makroøkonom i DNB Markets i en rapport mandag morgen.

Som følge av dette har den allerede rekordlave renten på amerikanske tiårige obligasjoner falt ytterligere til 1,1 prosent mandag morgen.

Tegn til bedring i Kina

Lørdag kom det PMI-indekser fra Kina som falt som en stein og indikerte at kinesisk økonomi kollapset fullstendig i februar. Mandag morgen kom PMI-indeksen fra Markit som var noe bedre, men likevel indikerer full stopp.

Markits PMI-indeks for kinesisk industri falt til 40,3 poeng, det skarpeste fallet noensinne.

– Dette viser de store konsekvensene myndighetenes tiltak har hatt. Store deler av Kinas økonomisk aktivitet stoppet opp de første to ukene i februar og har holdt seg rimelig lavt siden, skriver Chen.

Til tross for de svake nøkkeltallene stiger asiatiske børser mandag morgen.

– Markedene har muligens tolket dette i retning av mer proaktiv penge- og finanspolitikk også i Kina, skriver Chen.

Tallene på nye smittede i Kina falt mandag til 202, det laveste antallet siden midten av januar.

– Samtidig har det vært faktiske tegn til at aktiviteten nå beskjedent tas opp igjen, med for eksempel økning i antall reisende ifølge det kinesiske samferdselsdepartementet, skriver Chen.

Ventet dobbelt rentekutt

Joachim Bernhardsen, analytiker i Nordea Markets, mener også at oppgangen på de asiatiske børsene kommer som følge av signaler om stimulerende tiltak fra verdens sentralbanker.

– Bank of Japan har over helgen tilbudt å låne ut 500 milliarder yen til finansielle foretak, som et ledd i å sørge for tilstrekkelig god likviditet i det finansielle systemet. Samtidig kom sentralbanksjefen i Fed med ganske tydelige signaler om rentekutt på fredag, skriver Bernhardsen i sin morgenrapport.

Powell understreket fredag at amerikansk økonomi fremdeles er i en god posisjon, men at koronaviruset utgjør en stadig større risiko for den økonomiske aktiviteten.

– Fed vil mest sannsynlig kutte renten på møtet 18. mars. Markedet priser inn rentekutt på 0,38 prosentpoeng på møtet. Det innebærer at det ligger inne store forventninger om rentekutt på 0,50 prosentpoeng, skriver analytikeren.

Fremtidsindeksene på Wall Street pekte både opp og ned før børsstart, men 15.30 norsk tid åpnet de viktigste indeksene – Dow Jones, S&P500 og Nasdaq opp én prosent.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.