Hovedindeksen på Oslo Børs var ved stengetid ned 1,8 prosent.

Dermed endte torsdagen som en av årets verste dager hittil for Børsen.

Flere tungvektere som Equinor og Aker BP falt kraftig, begge var ned snaut fire prosent ved stengetid. Det skjer etter at også oljeprisen har falt kraftig det siste døgnet.

Onsdag ble det klart at råoljelagrene i USA falt mer enn ventet forrige uke, med 3,2 millioner fat mot ventede 1,1 millioner fat, ifølge Trading Economics. Da dukket prisen på Brent spot nordsjøolje, som brukes som referansehandel for oljehandel verden over, under 70 dollar fatet. Torsdag ettermiddag tiltar fallet, og ett fat handles for 66 dollar.

Også andre oljeselskaper, som Panoro Energy og BW Energy Limited, ble rammet av fallet i oljeprisen. De falt henholdsvis 3,8 og 1,6 prosent.

Fed indikerte nedtrapping

Den amerikanske sentralbanken (Fed) kom onsdag ut med et referat fra forrige rentemøte, som tyder på at en nedtrapping i støttekjøpet av verdipapirer kan komme tidligere enn først antatt.

Støttekjøpet av verdipapirer brukes som et virkemiddel for å presse de langsiktige rentene nedover og ble innført som et tiltak for å opprettholde økonomisk aktivitet under koronapandemien. Om rentene stiger vil fremtidig inntjening bli hardere neddiskontert, som betyr lavere verdi og typisk fall i aksjekursene til børsnoterte selskaper.

Rapporten indikerer at nedtrapping kan igangsettes allerede i september, ifølge CNBC. Toppsjef i Fed, Thomas Barkin, skal ha uttalt at det amerikanske markedet «nærmer seg nedtrapping».

Det uroet markedet, som svarte med å sende flere av de største Europabørsene ned mellom to til tre prosent torsdag. Dermed fulgte Europa både de asiatiske og de amerikanske markedene nedover, som begge har falt siden de europeiske markedene stengte onsdag.

Kahoot gikk mot strømmen

Torsdagens store unntak var e-læringsplattformen Kahoot, som trosset mengden med en sterk oppgang på 19,5 prosent.

Det skjedde etter at selskapet før børsåpning presenterte sterke kvartalstall som overgikk markedets forventninger.

Resultatet før skatt ble et overskudd på 5,3 millioner dollar, rundt 47 millioner kroner. Til sammenligning tapte selskapet 34 millioner kroner i samme kvartal i fjor.

Foruten Kahoot gjorde også rederiet Wallenius Wilhelmsen det bra på en ellers svak børs. Selskapet kom tirsdag kveld med kvartalstall som viste at det nyter godt av dagens rekordhøye fraktrater på containere, og endte opp 8,7 prosent.

Nel stupte

Også hydrogenselskapet Nel kom med resultater for andre kvartal, men kunne ikke vise til et like gledelig resultat. Kvartalsrapporten kunne røpe et tap på 314 millioner kroner i andre kvartal, og aksjen falt 3,7 prosent ved børsslutt.

Nel er selskapet på Oslo Børs med desidert flest shortposisjoner mot seg, og har falt mer enn 50 prosent så langt i år. Om lag 31 milliarder kroner i aksjonærverdier er barbert bort siden toppen i januar.

Et rederi som ikke gjør det like bra torsdag er MPC Container Ships. Sammen med Nel leder selskapet an i nedgangen og faller 6,3 prosent.

MPC Container Ships har hatt en ellevill oppgang på Børsen i 2021 og er opp mer enn 300 prosent siden årsskiftet. Rederiet kunne også fronte sterk resultatvekst i andre kvartal torsdag morgen, men ser likevel ikke ut til å ha nådd markedets forventninger.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.