På forhånd ventet seniorstrateg Joachim Bernhardsen i Nordea Markets en flat åpning på Oslo Børs, på bakgrunn av blandede tall internasjonalt.
– Oljeprisen som har steget, kan trekke noe opp for en energitung Oslo Børs. Men det er grunn til å tro at man vil legge seg på en relativ flat åpning, eventuelt marginalt opp.
Oljeprisen steg over 80 dollar fatet tirsdag etter det ble kjent at det utvidede Opec, kalt OPEC+ som blant annet inkluderer Russland, ble enige om å øke produksjonen med 400.000 fat fra og med neste måned.
Prisen på nordsjøolje (brent spot) ligger onsdag morgen rett over 80 dollar fatet.
Oslo Børs har steget på årets to første handelsdager. Hovedindeksen endte opp 0,18 prosent tirsdag, til en sluttkurs på 1213,54 poeng. Hovedindeksen er dermed på sitt høyeste nivå siden slutten av november i fjor. Onsdag endte hovedindeksen opp 0,63 prosent til sluttkurs 1221,6 poeng.
– Ligger som en klam hånd over markedet
Fremover venter Bernhardsen at koronaviruset fortsatt vil påvirke markedene, men ikke i like stor grad som tidligere.
– Det er klart at utviklingen av omikron og covid fortsatt ligger som en klam hånd over markedet, og vil fortsette å være en viktig driver. Når det er sagt så er markedet forberedt på en periode med nedstengninger. Det kan bli en periode med turbulens, men vi har tro på at markedet vil takle det veldig greit.
Han trekker også frem viktige makrotall i tiden som kommer.
– 2022 blir året hvor de store sentralbankene vil stramme til pengepolitikken. Amerikanske statsrenter har gjort hopp, og det er relativt høy sannsynlighet for en renteøkning fra Fed på våren, sier Bernhardsen og fortsetter:
– Det vil være et viktig tema som vil prege utvikling i rentemarkedet, som igjen påvirker aksjemarkedet.
Tro på it og helse
Det er særlig to sektorer Bernhardsen og Nordea Markets har tro på.
– Generelt liker vi IT-sektoren. Det er en sektor med stor prisingsmakt i et klima med høy kostnadsvekst.
Han venter dog at økte renter kan påvirke sektoren negativt.
– Utfordringen er at IT-sektoren har vist seg å være litt rentesensitiv. Men vi tror at god inntjening og prisingsmakt vil trumfe rentebiten.
I tillegg trekker Bernhardsen frem helse, som en av sektorene analytikerne «har på blokken» for tiden. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.