Hovedindeksen på Oslo Børs åpnet kraftig opp og steg 1,4 prosent fra start etter gårsdagens børsrally i USA og høyere oljepriser. Torsdag formiddag snur Børsen ned og faller 0,3 prosent.

Onsdag kveld satte den amerikanske sentralbanken opp styringsrenten med 0,5 prosentpoeng til et renteintervall på 0,75 til 1,0 prosent. Det er første gang siden 2006 at sentralbanken hever renter to møter på rad. Det skjer etter at inflasjonen i landet skutt i været, og har nådd det høyeste nivået på over 40 år.

Markedet hadde på forhånd priset inn en viss sannsynlighet for en renteheving på 0,75 prosentpoeng i juni. På pressekonferansen sa imidlertid Fed-sjef Jerome Powell at dette «ikke er noe Fed aktivt vurderer». Uttalelsen skapte lettelse i et marked sterkt preget av rentefrykt, og Wall Street steg markant i etterkant.

Nordeas sjefstrateg Erik Bruce hadde ingen tro på at Fed ville heve med 75 basispunkter.

– Jeg synes 50 var vel signalisert og Powell antyder klart at det kan komme 50 basispunkter på det neste møtet. Sånn som jeg så det var det ikke noe i de signalene som sjokket markedet eller løftet renteforventningene, sier han.

Mer tro på amerikanske aksjer

Bruce forklarer at de har en overvekt på aksjer og en undervekt på obligasjoner. Det betyr ganske enkelt at de tror aksjer vil gi bedre avkastning enn obligasjoner fremover.

– Det er ikke sånn at vi anbefaler folk å legge alt i aksjer, men anbefaler å ta mer aksjerisiko enn normalt, sier han.

Nordeas sjefstrateg Erik Bruce.
Nordeas sjefstrateg Erik Bruce. (Foto: Per Ståle Bugjerde)

Fremfor alt liker sjefstrategen i Nordea amerikanske aksjer, og har mer tro på det enn både europeiske aksjer og norske aksjer.

– Vi tror amerikansk økonomi blir mindre merket av oppgangen vi har i energiprisene. De øker mindre i USA fordi gassprisen ikke øker så mye der, men det er også en forsikring mot at konflikten i Europa eskalerer og man får en stopp i gassleveranser, sier Bruce.

Særlig liker han selskaper innen it-sektoren og helsesektoren.

Asia-børsene reagerer positivt

Også de asiatiske børsene reagerer positivt på signalene fra den amerikanske sentralbanken og stiger svakt i morgentimene etter å ha holdt stengt denne uken. Hongkong-børsen er opp 0,43 prosent, mens Tokyo-børsen fortsatt holder stengt.

Det ble imidlertid sluppet svake makrotall. Den kinesiske aktivitetsindeksen for tjenesteytende sektor (pmi) falt fra 36,2 i april fra 42 i mars. Verdier under 50 viser nedgang i aktiviteten.

Det skyldes hovedsakelig nedstegninger i Kina som følge av høyere smittetall. Shanghai har vært vært nedstengt i hele april, og det er restriksjoner i andre kinesiske storbyer.

Høyere oljepris og resultatslipp

I påvente av at EU vil annonsere at de vil forby russisk olje har oljeprisen steget de siste dagene. Onsdag annonserte EU-president Ursula von der Leyen et forslag om å fase ut russisk råoljeimport i løpet av seks måneder, og raffinert olje innen utgangen av året.

Et fat nordsjøolje handles torsdag morgen for 111,39 dollar fatet og er opp 1,2 prosent.

Torsdag morgen har også en rekke norske selskaper lagt frem resultater for første kvartal:

  • Orkla omsatte for over 13 milliarder kroner i første kvartal, men sliter med å kompensere for økte frakt- og råvarekostnader. Dagligvaregiganten endte opp med et driftsresultat på 1,3 milliarder kroner, sammenlignet med et driftsresultat på å 1,15 milliarder kroner i samme kvartal i fjor.
  • Ferds kartongselskap Elopak rammes av krig, inflasjon og skyhøye råvarepriser. Det gjør at selskapet tar Nå tar selskapet nedskrivninger på over 200 mill. i Russland og Ukraina. Elopaks driftsresultat falt til minus 14,7 millioner euro i første kvartal fra et driftsoverskudd på 17,2 millioner euro i samme periode året før.
  • Oljeselskapet Okea mangedobler resultatet takket være høyere oljepriser. I første kvartal fikk selskapet et resultat etter skatt på 213 millioner kroner, opp fra 23 millioner kroner i samme periode i fjor.
  • Energiselskapet Bonheur omsatte for 2,5 milliarder kroner i første kvartal, mot 1,3 milliarder samme periode i fjor.
  • Solcelleselskapet Otovo hadde mangedoblet omsetningen og hadde inntekter på 112,2 millioner kroner i første kvartal, samme kvartal i fjor omsatte selskapet for 37,9 millioner kroner. Resultatet før skatt kom på minus 81,5 millioner kroner. I første kvartal i fjor lå tapet før skatt på 39,6 millioner kroner.

    (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.