Børsene i Europa faller mandag, etter at det i helgen ble lagt frem nye omfattende sanksjoner mot Russland.

Hovedindeksen på Oslo Børs steg derimot 1,4 prosent, med god drahjelp fra oljepriser rundt 100 dollar fatet.

– Oslo Børs blir nok dagens børsvinner og vil komme best ut av en vanskelig situasjon, ettersom stigende oljepriser vil dempe fallet, sa forvalter Kristian Tunaal i Alfred Berg Kapitalforvaltning til DN mandag morgen.

– Russland er den største på eksport av olje og gass til Europa, Norge er nummer to, så uansett hvordan vi snur og vender på det vil Norge tjene penger, fortsetter Tunaal.

Flere europeiske indekser, som DAX-indeksen i Frankfurt, CAC 40 i Paris og FTSE MIB i Milano, signaliserte før børsåpning at det ville bli turbulent på børsene.

Mandag ettermiddag faller DAX-indeksen nær to prosent, mens Euronext 100-indeksen faller drøyt halvannen prosent.

«Finansielle våpen»

Etter at USA, Europa og Canada ble lørdag enige om å fjerne viktige russiske banker fra betalingssystemet Swift, følger aksjemarkedet utviklingen rundt Russland-Ukraina-konflikten med argusøyne.

– Nå er vi en situasjon vi ikke har vært i før. Det er storkrig i Europa og det er tatt bruk i finansielle midler som våpen som vi aldri har sett benyttet før, sier fondsforvalteren.

Utestengelse fra Swift vil kunne lamme store deler av den finansielle infrastrukturen i Russland.

– Det blir ikke finanskrise som noen spekulerer vi, og Russland vil ikke klare å ta knekken på vestlig økonomi, men det er første gang at den type utestengelse benyttes og det vil markedet merke konsekvensene av i dag, sier fondsforvalter Tunaal.
– Det blir ikke finanskrise som noen spekulerer vi, og Russland vil ikke klare å ta knekken på vestlig økonomi, men det er første gang at den type utestengelse benyttes og det vil markedet merke konsekvensene av i dag, sier fondsforvalter Tunaal. (Foto: Mikaela Berg)

– Det blir ikke finanskrise som noen spekulerer i, og Russland vil ikke klare å ta knekken på vestlig økonomi, men det er første gang at den type utestengelse benyttes og det vil markedet merke konsekvensene av i dag, sier Tunaal.

Verdenssamfunnet har innført flere sanksjoner mot Russland som respons på den russiske invasjonen av Ukraina. Blant annet har EU og USA valg å fryse midlene til den russiske sentralbanken, samt stengt russiske oligarker ute fra europeiske finansmarkeder.

  • Oljeprisen steg kraftig natt til mandag, og et fat nordsjøolje ble på det meste omsatt for over 105 dollar morgenkvisten mandag.
  • Styret i Equinor besluttet i helgen å stanse nye investeringer i Russland, og å starte prosessen med å gå ut av eksisterende fellesforetak i Russland.
  • Etter krass kritikk bryter BP alle bånd til russiske Rosneft. Nå skal BP ut av eierskapet, med tap på mange milliarder. Oljeselskapet bekrefter at det også dropper tre andre samarbeidsprosjekter med Rosneft i Russland.
  • Den russiske sentralbanken forbyr nå utlendinger å selge verdipapirer for å verne om landets eiendeler. Rubelen stuper, renten settes opp til 20 prosent og Moskva-børsens nettsider er nede.

Rubel i fritt fall

– Det går mot en kollaps i de russiske finanssystemet, der utlendinger vil sikre verdier de måtte ha i Russland samtidig som både husholdninger og bedrifter i Russland vil ha rubler, konstaterer sjefstrateg Anders Johansen i Danske Bank.

Mandag morgen melder den russiske sentralbanken at den hever renten fra 9,5 til 20 prosent.

– En desperat handling for å få folk til å la pengene stå på konto, kommenterer Johansen.

Han sier Swift-grepet og isoleringen av den russiske sentralbanken kommer til å bli virkningsfulle. Russland har 630 milliarder dollar i valutareserver, og det meste er plassert i utlandet og sanksjonene gjør at sentralbanken ikke har kontroll over disse midlene.

– Helgens sanksjoner er en kraftig opptrapping fra de vi så i forrige uke, som var rettet mot enkeltpersoner. Nå ser vi vestlige tiltak som vil ramme den russiske sentralbankens oppbygging av valutareserver, som den har gjort for å kunne støtte rubelen i en krisesituasjon.

Sjefstrateg Anders Johansen i Danske Bank.
Sjefstrateg Anders Johansen i Danske Bank. (Foto: Mikaela Berg)

– I seg selv er ikke handel med Russland så stor, da det er blitt mindre og mindre handel med landet siden 2014, og Putin har ikke så mange andre kort enn å redusere eksporten av kraft og hvete. Det kommer til å bli urolige markeder i dag, når en desperat mann skal svare på de effektive finansielle grepene som rettet mot ham og hans land, sier Johansen.

Han legger til at sanksjonene mot russiske banker og elite gjør at vestlige banker med lån til rike russere kan ønske disse lånene tilbakebetalt eller redusert. Da har de trolig ikke andre muligheter enn å redusere eksponeringen, noe som også vil påvirke likviditeten i vestlige banker de nærmeste dagene.

Johansen mener imidlertid at vestlige sentralbanker trolig står klare for å støtte bankene om det skulle utvikle seg til likviditetsproblemer i vestlige land.

Russlands sentralbank skal ha bedt meglere om midlertidig ikke å oppfylle ordre om å selge verdipapirer fra ikke-residenter fra og med mandag, skriver Bloomberg.

Sentralbanken sa også at valuta- og repomarkedene vil åpne klokken 10.00 lokal tid, mens den vil vurdere om de skal åpne andre markeder senere. Dersom det fattes vedtak om åpning, vil det først være klokken 15.00 lokal tid, eller 13.00 norsk tid, står det i uttalelsen på nettstedet til den russiske sentralbanken.

Avventende Asia-børser

Asia-børsene var retningsløse store deler av mandagen. Hang Seng-indeksen ved Hongkong-børsen falt 0,2 prosent, mens Nikkei-indeksen ved Tokyo-børsen stengte opp 0,2 prosent. Begge indeksene hadde imidlertid volatil utvikling gjennom dagen.

Amerikanske dollar har styrket seg mot de fleste valutaene. Norske og svenske kroner falt med to prosent mot dollar i asiatisk handel idet Asia-markedene åpnet til hva som ligger an til å bli en vanskelig og volatil uke.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.