De brede børsindeksene i USA stiger fredag, etter at uken stort sett har vært preget av inflasjonsfrykt og børsfall. Samtidig ender uken i sin helhet med nedgang, for første gang på seks uker, skriver CNBC.

Slik ser det ut på Wall Street ved stengetid klokken 22.00 norsk tid fredag kveld:

  • Industritunge Dow Jones stiger 0,5 prosent.
  • Den brede S&P 500-indeksen stiger 0,72 prosent.
  • Teknologitunge Nasdaq stiger én prosent.

Midt i uken fikk aksjemarkedene en knekk, etter at inflasjonstallene viste den høyeste prisveksten på 30 år i USA.

Spesielt teknologiindeksen Nasdaq falt tungt onsdag. Dette henger sammen med at når inflasjonsforventningene stiger så øker også normalt de lange rentene, noe som «straffer» høyt prisede vekstselskaper mest, som teknologiselskaper, der inntjeningen ligger lengre frem i tid.

Fredag leder derimot teknologiaksjene oppgangen.

– Det er nesten som vi er inne i en periode med uovervinnelig optimisme, sier Liz Young, ansvarlig for investeringsstrategi i Sofi, til Bloomberg.

Tesla fortsetter fallet …

Elbilselskapene Rivian og Tesla har begge fått mye oppmerksomhet i amerikanske medier denne uken. Men mens Rivian har forbløffet mange med en voldsom verdistigning, var Tesla-overskriftene dominert av toppsjefens salgs-stunt og påfølgende aksjenedtur.

Aksjen har svingt kraftig de siste dagene, etter Twitter-stuntet i helgen, der toppsjefen Elon Musk lot Twitter-brukere stemme over hvorvidt han skulle selge ti prosent av aksjene i Tesla. Da fristen på avstemmingen gikk ut var resultatet klart: Av 3,5 millioner stemmer, sa 57,9 prosent av dem ja til salg.

Det betyr at Musk kan selge aksjer verdt 180 milliarder kroner. Elon Musk skal gjennom uken ha solgt aksjer for rundt 49 milliarder kroner, ifølge Wall Street Journal.

Toppsjef og grunnlegger i Tesla, Elon Musk, har denne uken solgt aksjer for nær 50 milliarder kroner i selskapet.
Toppsjef og grunnlegger i Tesla, Elon Musk, har denne uken solgt aksjer for nær 50 milliarder kroner i selskapet. (Foto: Joe Skipper/NTB)

Aksjen svingte først ned 15 prosent mandag og tirsdag, mens det var uklart om Musk hadde begynt å selge noen av aksjene. Aksjekursen hentet seg noe inn onsdag og torsdag, før den falt fredag. Tesla-aksjen er ned 2,86 prosent fredag.

Rivians braksuksess på børsen fikk Teslas administrerende direktør og grunnlegger Elon Musk til å ty til Twitter nok en gang:

«Jeg håper de klarer å oppnå høy produksjon og en kontantstrøm som går i null. Det er den reelle testen», skriver han på Twitter.

… Mens konkurrenten kjører på videre

Rivian har nå en markedsverdi på 100 milliarder dollar, ifølge CNBC, etter å ha steget rundt 60 prosent på børsen siden debuten onsdag. Blant bilprodusenter i USA er det nå bare Tesla som har høyere verdi enn Rivian.

Til sammenligning hadde Tesla to dager etter børsnoteringen i 2010 en markedsverdi på to milliarder amerikanske dollar i 2010. Nå har Rivian-toppsjef R.J. Scaringe, en eierandel i Rivian som alene er verdt det samme, ifølge CNBC.

Samtidig har Rivian knapt rukket å selge sine første biler. Den første bilen ble lansert i september, og selskapet planlegger lansering av sin første elektriske suv i desember. Elbilselskapet har tunge investorer som Amazon og Ford i ryggen, og skiller seg fra konkurrentene med å rette seg mot elektriske suver og «pickup»-biler.

Rivian-aksjen er opp 5,6 prosent fredag.

Industrigigant splittes

Blant andre børsnyheter i USA fredag var det industrigiganten Johnson og Johnson som fikk mest oppmerksomhet, etter at selskapet meldte at det vil splittes i to børsnoterte selskaper: Ett selskap med vaksiner, legemiddelutvikling og medisinske hjelpemidler, og ett for kosmetikk, tannpleie og andre forbrukerrettede produkter.

Selskapets aksje stiger 1,2 prosent på børsen etter nyheten. Johnson og Johnson-navnet skal beholdes av legemiddelvirksomheten, mens navnet på den forbrukerrettede virksomheten ikke er funnet ennå. Delingen skal fullbyrdes i løpet av 18 til 24 måneder, ifølge selskapet.

Skilsmissenyheten fra Johnson og Johnson kommer bare dager etter at General Electrics, som var regnet som verdens største selskap målt i verdi for noen tiår siden, meldte at selskapet skal deles i tre. General Electric steg først tre prosent på børsen, men aksjekursen falt tilbake i dagene etter nyheten. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.