Om AMTD Digital er ukjent for deg er du neppe alene.

Det Hongkong-baserte selskapet driver, ifølge sine egne nettsider, med utvikling av nettbaserte løsninger og skryter av tette samarbeid med flere «ledende aktører innen finansbransjen».

Midt i juli noterte selskapet såkalte «depository receipts» (ADR) på New York-børsen. Dette er aksjer, hvis selskap er børsnoterte utenfor USA, som kan handles på en amerikansk børs eller markedsplass.

Noteringen besto av 16 millioner aksjer til en pris på 7,8 dollar per stykk. Tirsdag kveld norsk tid stengte aksjen til kurs 1679 dollar, noe som innebærer en helt vanvittig kursoppgang på over 21.000 prosent. Tilsynelatende på absolutt null nyheter siden noteringen.

Etter en oppgang på over 140 prosent bare tirsdag endte selskapet handelsdagen med en verdsettelse på 310 milliarder dollar. Det tilsvarte en markedsverdi som gjorde selskapet til verdens 25. største, foran giganter som Pfizer, Coca-Cola og Alibaba.

Onsdag falt aksjen over 30 prosent til sluttkurs 1100 dollar. Dermed ble over 100 milliarder dollar i markedsverdi barbert bort på én handelsdag. I etterhandelen på Wall Street onsdag kveld norsk tid steg aksjen igjen 13 prosent.

Nå spekuleres det i om AMTD Digital kan være en ny Gamestop.

25 mill. dollar i omsetning

De siste dagene har aksjen nemlig blitt heftig diskutert på diverse internettforum, blant annet Reddit-siden «WallStreetBets».

Denne var som kjent en av pandemiens store snakkiser da aksjer som Gamestop og AMC ble hausset opp i skyene, den gangen blant annet for å påføre store tap til aktører som hadde veddet på kursfall på aksjen. Oppmerksomheten rundt aksjene førte til heftige kursoppganger for både Gamestop og AMC, kursoppganger som senere er blitt mer eller mindre radert nesten helt bort.

Bedre kjent ble fenomenet kanskje under navnet «meme-aksjer».

«AMTD Digital er nå blant verdens 50 største, ikke-private selskaper. Det gjør ingenting», starter ett innlegg som ble postet på Reddit tirsdag.

Andre stiller også spørsmål ved selskapets virksomhet.

«[ …] det er inkorporert på Caymanøyene. Ikke «fake» i det hele tatt», skriver en annen.

Det påpekes blant annet at omsetningen i aksjen har vært lav, noe data fra Bloomberg understøtter. Investeringsdirektør Robert Næss i Nordea påpeker også at andelen utestående aksjer er lav, noe som kan være med på å bidra til at kursen blir løftet kraftig opp når etterspørselen er høy.

– Det er lett å si at man skal holde seg unna sånt som dette, og det mener jeg. Men kom man seg inn tidlig fikk man lekt seg og tjent noen penger. Men om man vurderer det nå – det er livsfarlig, sier Næss.

Ifølge Bloomberg hadde AMTD Digital en omsetning på 25 millioner dollar i fjor.

Potensiell milliardgevinst for tilretteleggerne

Det er ikke bare småsparere som kom seg tidlig inn i det elleville rallyet som kan tjene gode penger. Tilretteleggerne av noteringen, som en del av en stabiliseringsprosess, har nemlig en mulighet til å kjøpe 2,4 millioner aksjer til noteringskursen på 7,8 dollar per stykk.

Disse aksjene kan selges fritt i markedet frem til 15. august. Tilretteleggerne var selskapets eget meglerhus AMTD Global Markets Limited, Livermore Holdings Limited, Eddid Securities and Futures og Eddid Securities USA.

– De hentet inn 124,8 millioner dollar, så det er godt betalt for jobben. Den normale betalingen på fire prosent ville ha vært på fem millioner dollar. Når aksjen omsettes for 1679 dollar betyr det en gevinst på fire milliarder dollar, sier Næss.

Det tilsvarer nesten 40 milliarder norske kroner etter dagens kurs.

– Man så det ofte på 90-tallet og til dels i 2020 at selskaper rykket til i etterkant av en børsnotering, men dette er noe jeg aldri har sett maken til.

Næss er ikke i tvil om at oppgangen skyldes vill spekulasjon, kombinert med få tilgjengelige aksjer.

– Det virker som en ny Gamestop eller AMC, sier han.

Takket investorene

Det elleville kursrallyet gjorde også at AMTD Idea Group, AMTD Digitals morselskap, rykket til over 500 prosent på børs tirsdag.

Både førstnevnte og sistnevnte aksje er blitt utsatt for handelsstans flere ganger de siste ukene, som følge av de kraftige utslagene.

Tirsdag gikk AMTD Digital ut i en pressemelding for å takke investorer.

I en pressemelding skriver selskapet at det er takknemlige for mottagelsen i markedet, og sier at det så vidt det kjenner til ikke finnes noen «betydningsfulle omstendigheter, hendelser eller andre faktorer» som kan bidra til å forklare kursoppgangen.

«Selskapet følger tett med på markedet etter signaler om «unormal» handelsaktivitet», het det i meldingen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.