De toneangivende indeksene på Wall Street falt i ettermiddagstimene, og snudde dagens tidligere oppgang negativ.

Slik så nøkkelindeksene ut da handelen stengte på Wall Street:

  • Den brede samleindeksen S&P 500 falt 0,32 prosent
  • Industriindeksen Dow Jones endte flatt.
  • Tek-indeksen Nasdaq falt 1,16 prosent

Powell får fortsette

Mandag ettermiddag kom nyheten om at nåværende sentralbanksjef Jerome Powell får fortsette fire år til i sjefsstillingen. Finansaksjene steg like etter kunngjøringen.

I uker har det vært spekulert i om Powell skulle få fortsette, eller om president Joe Biden ville nominere hans utfordrer Lael Brainard til sentralbanksjef.

Hun blir nå utpekt av Biden som visesentralbanksjef.

Powells inneværende periode løper frem til februar. Powell, som under koronakrisen har merket seg som en tilhenger av store støttekjøp i markedet, har hele veien vært favoritt til å få fortsette i jobben.

I en uttalelse skriver president Biden at duoen Powell og Brainard har styrt amerikansk økonomi til store fremskritt de siste ti månedene, og sørget for å få amerikanere i jobb og holde økonomien i gang trass i koronakrisen.

– Powell og dr. Brainard har bidratt til å styre oss gjennom den verste nedturen i moderne amerikansk historie og fått oss på bedringens vei, skriver Biden i en uttalelse.

Powell må nå godkjennes av Senatet. Det er regnet som en formalitet, ettersom den selverklærte republikaneren nyter støtte i begge partier.

Jerome Powell får fire nye år i jobben som sentralbanksjef i USA.
Jerome Powell får fire nye år i jobben som sentralbanksjef i USA. (Foto: Kevin Lamarque/Reuters/NTB scanpix)

Tale om inflasjon

Etter at flere topper i Federal Reserve den seneste uken har dempet kommunikasjonen rundt at inflasjonspresset i USA er midlertidig, er det tirsdag Bidens tur til å tale til finansmarkedene om utsiktene for dem amerikanske økonomien.

Tirsdag vil Biden holde en tale om utviklingen i den amerikanske økonomien. All kommunikasjon rundt inflasjon vil være av interesse for markedsaktørene.

Fredag godkjente Representantenes hus den økonomiske skatte- og utgiftspakken til president Biden på 1,75 billioner dollar.

Biden har selv skrevet på Twitter at ifølge «to ledende ratingbyråer på Wall Street» vil ikke «Build Back Better»-pakken og infrastrukturpakken øke inflasjonspresset i økonomien. Han skriver at pakkene heller vil ha den motsatte effekten: De vil lette inflasjonspresset.

Chicago FED-indeksen opp i oktober

Chicago Federal Reserves nasjonale aktivitetsindeks var 0,76 poeng i oktober, sammenlignet med reviderte -0,18 måneden før (-0,13), ifølge Trading Economics.

Indeksen er et vektet snitt av 85 indikatorer som skal illustrere den helhetlige økonomiske aktiviteten og inflasjonspresset i økonomien, skriver TDN.

En indeks på null poeng indikerer at den nasjonale økonomien vokser i takt med historisk trend, og positive verdier indikerer vekst over historisk snitt.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.