Gode kvartalsresultater fra banker som Morgan Chase, Wells Fargo og Citigroup, bidro til å en pangstart på ukens siste børsdag i USA. Indeksene flatet seg utover ettermiddagen, og til tross for en kontrollert avslutning hadde Dow Jones, S&P500 og Nasdaq alle sin verste uke siden mars, skriver MarketWatch. Samtlige indekser har hatt et fall på rundt fire prosent denne uken.
Det har vært noen tøffe dager på amerikanske børser, der Dow Jones hadde falt nesten 1400 poeng siden onsdag. Analytikere har blant annet pekt på frykt for høyere renter og en generell usikkerhet i internasjonal handel som mulige årsaker til fallet. Forrige uke skjøt rentenivået på amerikanske statsobligasjoner med ti års løpetid til værs til det høyeste nivået siden 2011.
Fredag var børstilstandene mer normalisert, og Nasdaq sto for den sterkeste sluttspurten med en oppsving på 2,29 prosent. Dow Jones (+ 1,36 prosent) og S&P 500 (+ 1,29 prosent) hadde også en merkbar økning ved stengetid.
Seks dagers nedtur
Med torsdagens resultat hadde S&P500-indeksen sunket seks dager på rad for første gang i Donald Trumps presidenttid. Fredag var omtrent tre fjerdedeler av alle aksjene på samme indeks i såkalt korreksjonsmodus, som tilsvarer et fall på rundt ti prosent siden forrige topp, skriver Reuters.
Fredag kveld hadde hovedindeksen falt syv prosent siden forrige toppnotering 20. september, ifølge byrået. Denne uken alene hadde indeksen falt 3,7 prosent.
Oljeprisen har også jobbet med å stabilisere seg etter å ha falt tre dollar på halvannet døgn. Med unntak av en time midt i handledagen har oljeprisen krøpet over 80 dollar. Kl 22 fredag kveld var prisen 80,62 dollar for et fat nordsjøolje.
Tidligere på dagen anslo Det internasjonale energibyråets (IEA) i sin nyeste månedsrapport at oljeproduksjonen i land utenfor Opec vil bli på 61,94 millioner fat pr dag i 2019, mot tidligere anslag på 61,81 millioner fat per dag.
Facebook slapp med skrekken
Fredag kveld bekreftet Facebook at en sikkerhetsbrist, som ble oppdaget i slutten av september, førte til at data fra 30 millioner brukere har havnet på avveier.
Aksjen lot seg ikke påvirke nevneverdig at selskapets kunngjøring. Like før stengetid var aksjen ned rundt 0,3 prosent.
Bilprodusenten Ford representerer derimot et selskap – og en bransje – i mer trøbbel på børsen, blant annet på grunn av den pågående handelskrigen. Selskapet, som har anslått at handelskrigen har kostet dem cirka én milliard dollar på grunn av importen på metallprodukter, leverte sin tredje strake måned med salgsnedgang i Kina. Kineserne er USAs største motpart i handelskrigen.
I september gikk Fords bilsalg i Kina ned 43 prosent sammenlignet med tilsvarende måned i fjor. Aksjen falt over to prosent i fredagens handel.
Larry Kudlow, økonomisk rådgiver i Det hvite hus, sa til CNBC samme dag at han mener enkelte selskaper gir den pågående handelskrigen skylden for dårlige resultater – uten å trekke frem eksempler.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.