Det ulmer i verdens børsmarkeder etter det analytikere beskriver som svake nøkkeltall fra USA. Den stadig eskalerende handelskonflikten mellom USA og Kina sender også investorene på flukt.

– Markedet har et desperat behov for avklaring. Akkurat nå er det mange ting som flyter samtidig og som også spiller inn i realøkonomien. Avklaringer om brexit, handelskrig, etc. vil hjelpe, men en vil nok også måtte se at økonomiene responderer før pulsen i markedet reduseres, sier Alexandra Morris i Skagenfondene.

De siste dagene har flere nøkkelindekser på Wall Street opplevd et nær historisk fall: industriindeksen Dow Jones har de to siste dagene falt med over 900 poeng til 26.078,62 poeng, mens den brede S&P 500-indeksen har sin dårligste start på fjerde kvartal siden finanskrisen i 2008 og 2009.

I Asia var det også et bredt børsfall natt til torsdag, der blant annet Nikkei-indeksen i Japan og Australia-børsen er ned over to prosent. Oslo Børs fulgte også etter fra start torsdag morgen, og var ned litt over én prosent fire minutter etter åpning.

Oslo Børs hentet seg inn noe utover dagen, men gikk på en ny smell da det det kom dårligere nøkkeltall enn ventet fra den amerikanske tjenestesektoren. Hovedindeksen endte derfor torsdagen på 856,05 poeng, ned 1,34 prosent.

Støy

Morris er investeringsdirektør i Skagenfondene, og har ansvar for porteføljeforvalterteamet og investeringene i Skagens fond.

Ifølge henne har aksjemarkedet vært nervøst siden sommeren tok slutt, og påpeker at det spesielt har vært påvirket av blant annet brexit og handelskrig.

– I et nervøst marked vil en typisk få store reaksjoner på all ny informasjon som kan tolkes negativt. Samtidig oppfordrer vi folk til å ikke la seg forstyrre av kortsiktige svingninger og sitte i ro, sier hun.

Samtidig sier Skagen-forvalteren at de anser uroen i markedet som støy, men til dels også som en mulighet.

Hun understreker at svært få, om noen, klarer å spå aksjemarkedets videre utvikling.

– Det som typisk skjer når uroen øker er at mange selskapers aksjekurs i større grad blir frikoblet fra det fundamentale, og dette gir store muligheter for en aktiv investor som oss. Samtidig som at vi ser på dette som støy, så erkjenner vi at mange kan oppleve dette som ubehagelig.

Investor Harald Espedal. Her fra detaljhandelskonferanse hos DNB i Bjørvika.
Investor Harald Espedal. Her fra detaljhandelskonferanse hos DNB i Bjørvika. (Foto: Andersen, Cicilie)

Forholder seg rolig

Investor Harald Espedal, som tidligere jobbet i Skagenfondene og nå er privat fondsforvalter, sier han forholder seg rolig til situasjonen.

– Det går en del aksjer på billigsalg nå, og jeg har sikret meg noe. Det er klart at den politiske situasjonen med brexit og handelskrigen vil være med på å skape uro, og en frykt for dårligere økonomisk vekst fremover, sier han og legger til:

– Men jeg ser absolutt på dette som en mulighet.

I forkant av børsåpning på Oslo Børs torsdag morgen var det enighet blant analytikere DN var i kontakt med, om at børsuroen var ventet å fortsette, noe den også gjorde.

Ingvild Borgen Gjerde i DNB Markets.
Ingvild Borgen Gjerde i DNB Markets. (Foto: Gunnar Blöndal)

– Veksten i verdensøkonomien svekkes, og handelskrigen trappes opp. Jeg tror nok en medvirkende årsak til noe av det som skjedde i går var nyheter om at USA innfører ny toll på varer importert fra EU. Jeg tror det kommer mer av det, det er et negativt sjokk markedet ikke har forventet, sa Ingvild Borgen Gjerde, rente- og valutaanalytiker i DNB Markets.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.