De amerikanske børsene åpnet i lyserødt onsdag ettermiddag, men fallet tiltok raskt i styrke. Da børsene stengte var den ledende indeksen Dow Jones ned 3,15 prosent.

Fallet på over 800 poeng er den kraftigste nedgangen siden begynnelsen av februar.

Den brede samleindeksen S&P500 falt 3,29 prosent, og leverte røde tall for femte dag på rad.

Den teknologidominerte indeksen Nasdaq falt 4,08 prosent, og leverte sitt kraftigste fall siden juni 2016.

- Et børsfall på over tre prosent er sjelden kost, det er en av de kraftigste børskorreksjonene på lenge, sier Olav Chen, som er porteføljeforvalter og leder for allokering og globale renter i Storebrand Asset Management.

Tror renteoppgangen i USA utløste fallet

Teknologiaksjene har fått tøff medfart på børs de siste ukene, og det er disse aksjene som ledet an i nedturen onsdag kveld. Nasdaq-indeksen er ned nesten åtte prosent så langt i oktober.

- Det har vært litt surt den siste uken, noe jeg tror ble utløst av renteoppgangen forrige uke, sier Chen.

Vix-indeksen, som måler volatiliteten aksjemarkedet og ofte omtales som «fryktindeksen», steg 42,13 prosent til sitt høyeste nivå siden april.

Chen mener børsfallet ikke nødvendigvis er veldig dramatisk, fordi de amerikanske børsene nylig har satt nye børsrekorder. Samtidig mener han det er flere ting som ligger bak børsfallet, og han peker blant annet på den eskalerende handelskrigen og makroøkonomisk motvind.

- Jeg tror at oppgangen i amerikanske renter vi har sett i oktober henger sammen med at Fed har økt pengemakuleringen sin fra 40 til 50 milliarder dollar, mens ECB har tatt ned verdipapirkjøpene sine fra 30 til 15 milliarder i måneden, sier Chen.

Teknologiaksjene ledet an

Microsoft (-5,43 prosent) var et av de store selskapene som falt mest, men også Nike (-6,81 prosent) og Boeing (-4,66 prosent) falt markant.

En rekke teknologiaksjer fikk hard medfart, som Netflix (-8,38 prosent), Amazon (-6,15 prosent), NVIDIA (7,48 prosent) og Fastenal (-7,14 prosent).

– Folk forsøker å komme seg ut av høytflyvende teknologiaksjer nå, sier Larry Benedict, konsernsjef i The Opportunistic Trader til CNBC.

Ifølge Wall Street Journal er investorene nå i ferd med å ta ned risikoen på investeringene sine, noe som gjør at de skifter fokus fra teknologiaksjer til mer stabile utbytteaksjer.

En av årsakene til at dette skjer, er at rentene på amerikanske statsobligasjoner er på vei opp. Tirsdag denne uken steg renten på amerikanske statsobligasjoner med ti års løpetid til 3,24 prosent, det høyeste nivået siden 2011.

Rotasjon fra aksjer til renter

Når rentene stiger, blir det dyrere for amerikanske selskaper å låne penger. Ifølge Bloomberg har investorer trukket store summer ut av obligasjonsmarkedet den siste uken.

I tillegg kan det bli gunstigere å investere i statsobligasjoner sammenlignet med aksjer. Forrige uke skrev Danske Banks sjefstrateg Christian Lie på Twitter at rentenivåer på over 3,25 prosent vil få påvirkning på globale fondforvalteres allokering til aksjer.

- Den store rotasjonen fra aksjer til renter skjer derimot ikke før renten når 3,6 prosent, skrev Lie, og viste til en undersøkelse gjennomført av Bank of America Merrill Lynch.

I februar i år steg amerikanske tiårsrenter til over tre prosent for første gang etter årevis med lave renter, noe som førte til et solid børsfall over hele verden.

Bredt fall i Europa

Også de europeiske børsene åpnet ned onsdag morgen, men det var først da børsene åpnet i USA at de røde tallene kom til syne for alvor.

Den toneangivende tyske Dax-indeksen endte ned 2,21 prosent, og ender dermed dagen på det laveste nivået siden februar 2017.

I motsetning til de amerikanske børsene har ikke de europeiske børsene hentet seg inn etter børsfallet i februar, og for den tyske børsen var det da toppen ble nådd.

Det gjør at den tyske børsen er ned nesten ti prosent så langt i år.

Italienske banker har fått mye oppmerksomhet på det europeiske aksjemarkedet de siste månedene, men onsdag var det ikke først og fremst disse aksjene som trakk børsene ned.

Derimot var det bil- og industriaksjer som sto for store deler av børsfallet. Stoxx 600s industriindeks falt for eksempel 3,22 prosent.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Arkitektur-professor om Røkkes skyskraper-drøm:
– Den som er høyest, er best. Behøver ikke si mer
01:19
Publisert: