De amerikanske børsene åpnet famlende torsdag ettermiddag, men godt hjulpet av en fallende oljepris fant Wall Street veien ned i løpet av kvelden.

Da Wall Street stengte klokken 22.00 norsk tid hadde den ledende indeksen Dow Jones falt 2,13 prosent.

Den brede samleindeksen S&P 500 falt 2, 06 prosent, mens den teknologidominerte Nasdaq-indeksen endte ned 1,25 prosent.

Dermed fortsatte det kraftige børsfallet som for alvor begynte onsdag kveld, og som i løpet av torsdagen har spredt seg til børser over hele verden. Utløst av stigende amerikanske statsrenter og ledet an av fallende teknologiaksjer opplevde Dow Jones det største fallet siden børskorreksjonen i februar.

Oljeselskapene trakk ned

Torsdag kveld var det ikke teknologiaksjene som førte an nedover, tvert imot var det Nasdaq-indeksen som lenge viste grønne tall. Utover kvelden raknet det, noe som blant annet henger sammen med et kraftig oljeprisfall.

Rundt en time før børsene stengte falt prisen på et fat nordsjøolje til under 80 dollar fatet. Senere hentet oljeprisen seg litt inn igjen, men presterer likevel et fall på nærmere tre prosent for dagen.

Da de amerikanske børsene stengte lå oljeprisen på 80,21 dollar fatet.

Energiaksjene var den sektoren som presterte aller verst, og blant de 30 aksjene som utgjør den industritunge indeksen Dow Jones, var oljegiganten Chevron en av de største taperne.

Teknologiselskapene Apple og Microsoft var noen av de få aksjene i indeksen som holdt seg i pluss.

Utløst av renteoppgang

Samtidig er det verdt å merke seg at ikke alle teknologiselskapene gjorde det bra. Amazon ble det desidert mest omsatte selskapet på Wall Street på torsdag, og endte ned 1,71 prosent.

Det siste året har Amazon vært et av de heteste navnene på Wall Street med en oppgang på over 70 prosent, men i løpet av de siste ti dagene har aksjen falt nærmere 14 prosent.

Ved siden av energiaksjene var det bankaksjene som kom verst ut.

De fleste analytikere og økonomer mener at børsfallet ble utløst av at oppgangen i amerikanske statsrenter.

Forrige uke skjøt rentenivået på amerikanske statsobligasjoner med ti års løpetid til værs til det høyeste nivået siden 2011.

Onsdag kveld falt «tiåringen» sammen med børsene i USA, og denne utviklingen fortsatte torsdag. Ved stengetid ligger renten på «tiåringen» på rundt 3,14 prosent.

Rente- og valutaanalytiker Ingvild Borgen Gjerde i DNB Markets forklarer at dette er en kraftig dynamikk: Børsfallet gjør investorene mindre lystne til å ta risiko, og trigger en flukt til trygge amerikanske statspapirer. Dette presser rentene ned, slik vi har sett denne uken.

Les mer om Gjerdes analyse i denne saken.

Børsfall i seks dager på rad

Den brede samleindeksen S&P 500 har falt seks dager på rad, og er ned nærmere syv prosent siden den foreløpige toppen ble nådd forrige uke.

Under den globale børskorreksjonen i begynnelsen av februar falt S&P 500 drøye ti prosent, men selv ikke da falt indeksen i mer enn tre dager på rad.

Etter børsfallet er gevinsten på de amerikanske børsene så langt i år nesten vasket bort. S&P 500 er opp rundt 1,5 prosent siden nyttår, mens Dow Jones er opp en knapp prosent.

Nasdaq er fremdeles opp over fem prosent så langt i år. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Tidligere Rema-kjøpmann: – Utrolig at det går an å behandle folk på den måten
Jan Knut Einarsen hadde drevet Rema-butikken i over 26 år og hadde planer om at sønnene skulle overta driften. Men Rema ville noe annet. - Jeg er fryktelig skuffet, sier han.
02:28
Publisert: