Børsoppgangen i USA fortsetter. Mandag kveld steg Wall Street til nye høyder, drevet av positive nøkkeltall fra både Kina og USA. Med ett ser ikke den økonomiske situasjonen i verdens to største økonomier så svart ut likevel.
– Industrien i USA holder seg bra oppe og signaliserer fortsatt god vekst i amerikansk økonomi, skriver Kjetil Olsen, sjeføkonom i Nordea Markets i en rapport tirsdag morgen.
Den brede indeksen S&P 500 består av 500 av de største børsnoterte selskapene i USA. Den har steget i ti av årets 13 første uker.
Så langt i år er indeksen opp 14,4 prosent, og det kraftige børsfallet fra i fjor høst er nå hentet inn igjen.
Mandag denne uken brøt indeksen opp gjennom «det gylne krysset» – som er et kraftig kjøpssignal.
Motsatt av «dødskrysset»
«Det gylne krysset» er det stikk motsatte av «dødskrysset», som DN skrev om flere ganger i fjor høst. Begge kryssene er en form for teknisk analyse, som forsøker å forutsi hvordan aksjer og indekser vil utvikle seg i fremtiden, basert blant annet på hvordan utviklingen har vært tidligere.
Dette står i motsetning til fundamental analyse, hvor analytikerne heller ser på hvor mye et selskap tjener.
I teknisk analyse er det vanlig å operere med ulike former for glidende gjennomsnitt. Når børsene stiger over lengre tid, vil indeksen ligge over 200 dagers glidende gjennomsnitt.
Da børsfallet begynte i fjor høst, brøt S&P 500 ganske raskt ned gjennom 50 dagers glidende gjennomsnitt. Et par uker senere brøt indeksen gjennom 200 dagers glidende gjennomsnitt – et markert salgssignal.
Så – ved inngangen til desember – kom «dødskrysset». Da brøt 50 dagers glidende snitt ned gjennom 200 dagers glidende snitt, og børsene skjøt fart nedover.
Kraftig kjøpssignal
Det som skjedde mandag denne uken var det stikk motsatte. I løpet av de siste ukene har S&P 500 brutt opp igjennom både 50 og 200 dagers glidende snitt, og nå er også 50 dagers snitt høyere enn 200 dagers snitt.
Det er dette som kalles for «det gylne krysset», og innen teknisk analyse er det ansett som er kraftig kjøpssignal.
Siste dette skjedde, var i april 2016. Børsoppgangen som begynte da, varte helt frem til i fjor høst.
Historiske data viser at et «gyllent kryss» ofte etterfølges av perioder med børsoppgang.
Teknisk analyse er både elsket og utskjelt, og kritikerne vil peke på at hvorvidt noen grafer danner et kryss eller ikke, ikke har noen ting å gjøre med hvor mye selskapene tjener, eller kommer til å tjene i fremtiden.
Et annet viktig poeng, er at de som solgte aksjer da S&P 500 brøt ned gjennom «dødskrysset» i desember, og kjøpte igjen nå, har hatt en dårligere avkastning enn de som har sittet på aksjene i hele perioden.
«Mange investorer tror på dem»
Analytikeren Nigram Arora er spaltist i Marketwatch, og han skrev om «det gylne krysset» mandag kveld. Han mener at «det gylne krysset» historisk har vært bedre på å forutsi børsutviklingen enn «dødskrysset».
– Disse kryssene kan være betydningsfulle fordi mange investorer tror på dem og handler ut ifra signalene de gir. I tillegg liker mediene disse signalene, og skriver om dem. Det skaper en positiv eller negativ stemning, skriver Arora.
Arora mener man burde være oppmerksom på kryssene, men at man ikke kun burde se på dem. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.