De amerikanske børsene stiger fra start fredag ettermiddag.

  • S&P 500 stiger 5,3 prosent
  • Dow Jones er opp 4,7 prosent
  • Nasdaq stiger 5,3 prosent.

Dermed er deler av børsfallet fra torsdag reversert, men S&P 500 er fremdeles ned over 12 prosent denne uken.

En årsak til at pilene står oppover skal være at representantenes hus og Trump-administrasjonen nærmer seg enighet om en redningspakke fredag. I motsetning til torsdagens noe feilslåtte redningspakke fra sentralbanken, dreier dette seg derimot om helsepolitiske tiltak som sykelønn, gratis test for koronaviruset og andre hjelpetiltak som kan legge en demper på smittespredning.

Og det gir optimisme i markedene.

En alvorlig bekymring i USA er at smitte vil spre seg fordi mange amerikanere står uten helseforsikring eller inntekt nok til å være borte fra jobb for å dra til lege, teste seg eller være hjemme i karantene.

Torsdag mørkeste dag siden 1987

Da Wall Street stengte torsdag kveld norsk tid fikk børsdagen en plass i historiebøkene. Ikke siden markedet krasjet i 1987 hadde industriindeksen Dow Jones og den brede S&P 500-indeksen et brattere fall enn det som ble fasit på ukens nest siste handelsdag, torsdag 12. mars.

S&P 500 endte ned 9,5 prosent, og fikk dermed det femte største dagsfallet målt i prosent gjennom tidene, ifølge Financial Times. De fire andre tilfellene der dagsfallet var større skjedde i 1987 og under børskrakket i USA i 1929.

Selv ikke en varslet redningspakke fra Federal Reserve, den amerikanske sentralbanken, ga mer en et blaff av dempet kursfall torsdag, noen timer ut i handelen.

Det voldsomme fallet ble tilskrevet president Donald Trumps beslutning om å hindre innreise til USA fra og med fredag 13. mars.

Den amerikanske analytikeren Luca Paolini kalte det «den dyreste talen i historien».

– Investorer stemmer med føttene sine, og jeg klandrer dem ikke, sa han.

Ligger an til kraftig oppgang

Fredag ettermiddag stiger imidlertid de amerikanske børsene kraftig, etter at også de europeiske børsene har steget kraftig i løpet av dagen.

Tesla stiger 6,2 prosent, og flyselskapene American Airlines og Delta Airlines er opp henholdsvis 9,2 og 13,8 prosent.

Spredningen av koronaviruset har ført til stor børsuro og unntakstilstand flere steder i verden over. Oslo Børs var fredag ettermiddag opp over syv prosent, mens oljeprisen også er opp over syv prosent. Regjeringen la fredag 6,5 milliarder på bordet i en krisepakke for å holde norsk økonomi og bedrifter flytende gjennom krisen.

Naturlig med oppgang

Fredag morgen pekte fremtidskontrakter i USA på at de amerikanske børsene skulle åpne opp. Ingvild Borgen Gjerde, analytiker i DNB Markets, sa til DN fredag morgen før åpning på Oslo Børs at tegnene er klare.

– Etter et stort fall er det naturlig at det kommer en oppgang. Det så vi tidligere i uken. Men det betyr ikke at ting har roet seg, sa hun.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.