Det er bred oppgang for det amerikanske aksjemarkedet for andre dag på rad, etter tunge fall tidligere i uken.

Slik ser de ledende amerikanske børsindeksene ut ved stengetid klokken 22 norsk tid fredag kveld:

  • Industritunge Dow Jones stiger 1,06 prosent.
  • Den brede S&P 500-indeksen stiger 1,49 prosent.
  • Teknologiindeksen Nasdaq stiger 2,32 prosent.

– Vi må se seks måneder frem i tid, vi har en økonomi som gjenåpner. Det vi ser er en utrolig oppdemmet etterspørsel etter visse deler av økonomien, sier investeringssjef David Bailin hos Citibank Private Banks til Bloomberg tv.

Teknologiaksjer leder an

Teknologiaksjene avslutter uken med sterk oppgang, og har hentet inn mye av tapet som kom tidligere i uken. Facebook og Tesla er opp over tre prosent, mens Amazon og Alphabet stiger rundt to prosent.

Disney faller over to prosent, etter at selskapet leverte dårligere kvartalsresultater enn ventet etter børsslutt torsdag.

Selskaper som tjener på gjenåpningen av den amerikanske økonomien steg solid etter at Centers for Disease Control and Prevention kom med lettelser ved at fullvaksinerte ikke trenger å bruke munnbind i de fleste situasjoner. United Airlines og American Airlines stiger begge over fem prosent, mens Norwegian Cruise Line og Royal Caribbean Cruises er opp rundt åtte prosent.

Venter at volatiliteten vil vare

Det var onsdag de overraskende høye prisveksttallene i USA kom, noe som sendte børsindeksene ned. Når inflasjonsforventningene stiger øker også normalt de lange rentene. Høyere renter generelt er negativt for aksjemarkedene, særlig for vekstaksjer, der prisingen er høy i forhold til inntjening. Når rentene stiger vil det bli dyrere for selskapene å låne penger og inntektene frem i tid vil relativt sett bli mindre verdt i dag.

DNs aksjekurs: Dette er verdens viktigste tiåring
Finansredaktør i DN, Terje Erikstad forklarer deg hvem verdens viktigste tiåring er, og hvorfor den er viktig i kapitalmarkedene.
01:50
Publisert:

– Denne ukens tilbakegang var en god ting, sier sjefstrateg Tony Dwyer hos Canaccord Genuity til CNBC og legger til at det må en betydningsfull korreksjon til for å eliminere den overdrevne optimismen i markedet.

Analytiker Roger Berntsen i Nordnet skrev i en rapport fredag at volatiliteten i markedet ikke er ventet å gi seg med det første, grunnet stor usikkerhet knyttet til fremtidig inflasjon.

– Inflasjonsimpulsene i amerikanske økonomi er nå høyere enn de har vært på flere tiår, noe som kan tvinge den amerikanske sentralbanken til å stramme inn den ekspansive rentepolitikken tidligere enn antatt. Isolert sett er høyere renter negativt for aksjemarkedene, skrev Berntsen. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.