Robotene dominerte for noen år siden handelen på Oslo Børs.

Robothandel med aksjer er dataprogrammer som brukes til å kjøpe og selge aksjer i et ekstremt hurtig tempo.

Protestene haglet og mange av daghandlerne på børsen ble skremt vekk.

Men det var også noen som tjente på robotenes svakheter. Blant annet Svend Egil Larsen og Peder Veiby, som først ble dømt for 72 tilfeller av kursmanipulasjon mot Timber Hills aksjerobot, men senere ble frifunnet i Borgarting lagmanssrett.

 Oslo Børs mente uansett noe måtte gjøres og innførte i 2012 en avgift som skulle ramme den hyperaktive robothandelen som skapte støy og irritasjon hos andre markedsaktører.

Egen løsning

Børsen utarbeidet en helt egen løsning som bare skulle ramme de ordrene som skapte støy og ikke skapte noen merverdi for markedsplassen, skriver Finansavisen.

Nå viser en uavhengig forskningsrapport at løsningen har vært langt mer vellykket enn man kunne håpet på.

Ifølge Finansavisen falt antall ordreendringer per gjennomført handel. Dette er ordreoppdateringer med høy frekvens, målt i mikro- eller nanosekunder, som ikke er motivert av ønsket om å gjennomføre en handel.

I tillegg til at avgiften ga ønsket effekt med færre ordreendringer, så viser forskningen at både kvaliteten og likviditeten ble opprettholdt. En bieffekt var imidlertid at avgiften rammet likviditeten hos flere av børsens konkurrenter.

Les også: - Fengselet burde jo vært fylt opp med roboter


  Femøring skal temme aksje-roboter
(2012)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.