Hovedindeksen på Oslo Børs er ned 0,30 prosent ved handelsstart.

  • DNB er ned 0,63 prosent
  • Equinor er ned 0,32 prosent
  • Aker BP er ned 0,92 prosent
  • Kongsberg Automotive er opp 18,72 prosent

  • Nordic Nanovector er opp 17,85 prosent etter å ha fått en såkalt Fast Track-betegnelse av FDA for sitt produkt Betalutin ([177] Lu lilotomab satetraxetan) for behandling av voksne pasienter med tilbakefallende eller hissig kreft av typen marginal zone lymphoma (MZL), som har mottatt minst to tidligere systematiske terapibehandlinger.
  • Insr Insurancance er ned 34,90 prosent etter at Finanstilsynet meldte om at de vurderer å inndra konsesjonen til selskapet på grunn av uavklarte risiko- og kontrollproblemer.

Økt smitte i USA bekymrer

Over ti millioner nye registrerte koronasmittede sender investorer i fryktmodus.

– Flere amerikanske delstater har satt en strek for gjenåpningen av samfunnet, og det vil derfor ta lengre tid før økonomien er tilbake på fote igjen. Asiatiske børser og futures på S&P500 falt om lag to prosent i natt. Både oljeprisen og kronekursen er imidlertid på samme nivå som fredag ettermiddag, skriver analytikere i Nordea Markets, Lars Mouland og Dane Cekov, i sin morgenrapport.

Søndag meldte den amerikanske helseministeren, Alex Azar, om økende smittetall i de amerikanske sørstatene.

I USA er det nå 2,5 millioner mennesker som har fått påvist koronaviruset og 125.000 dødsfall. Azar beskyldte også Trump-regjeringen for å være i fornektelse av problemet.

Oppgangen kan stoppe opp

De siste måneders oppgang på det internasjonale aksjemarkedet kan nå stoppe opp. Det sier analytiker for de asiatiske markedene i JP Morgan, Tai Hui til Financial Times.

– Aksjehandelen gikk foran økonomiske grunnleggende prinsipper, sier Hui til avisen.

Hui tror også at et hopp i amerikanske smittetall kan gi europeiske myndigheter bekymringer rundt gjenåpning av grensene.

Også Roger Berntsen i Nordnet er usikker hvorvidt oppgangen kommer til å fortsette.

– Usikkerheten er stor blant mange investorer om hvorvidt den økonomiske gjeninnhentingen vil stoppe opp som en følge av dette. I forrige uke nedjusterte IMF, det internasjonale pengefondet, vekstutsiktene for 2020 ytterligere.

Oljeprisfall

Prisen på nordsjøoljen brent, som brukes som referanse for oljehandel verden over, faller 1,4 prosent mandag og går dermed mot sin andre uke med fall.

De siste syv dagene har oljeprisen falt rundt 6,6 prosent fra rundt 43 dollar fatet til 40,10 dollar fatet nå.

Oljelagrene i USA er rekordhøye og global oljeetterspørsel er fortsatt langt unna normalen som følge av koronaviruset.

– Olje kan ha nådd toppen på kort sikt og prisene vil trolig konsolidere over de neste få ukene, sier økonom Howie Lee i Oversea-Chinese Banking Corp. til nyhetsbyrået Bloomberg.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.