Oslo Børs åpner markert ned onsdag formiddag, etter at republikaneren Donald Trump vant presidentvalget i USA.

 

Mange ble tatt på sengen av valgseieren, selv om Trump ikke har ligget mange prosentene bak demokraten Hillary Clinton på de seneste meningsmålingene.

Børsen åpnet umiddelbart ned 2,8 prosent, men et kvarter etter åpning er nedgangen på rundt 1,5 prosent.

Her er det du trenger å vite:

  • Børsene har stupt i Asia, med nedgang i Nikkei 225-indeksen i Tokyo på 5,4 prosent. Terminkontraktene indikerer at de amerikanske børsene vil åpne ned nesten fire prosent.
  • Dollaren har svekket seg kraftig, særlig mot yen. Japanske eksportører ledet an på taperlisten i Tokyo i dag.
  • Gullprisen stiger med tre prosent, der mange søker en relativt trygg havn når det ellers svinger stort i markedene.
  • Oljeprisen er ned, men henter før børsåpning igjen noe av fallet, og noteres nå ned 67 cent til 45,37 dollar, opp fra 44,40 tidligere onsdag morgen.

Les alt om presidentvalget her!

24 selskaper faller mer enn seks prosent på Oslo Børs fra start:

 

For de norske selskapenes del vil lavere oljepris slå ut, mens kronen faktisk er litt styrket mot dollar etter den markerte dollarsvekkelsen. Den norske kronen noteres i skrivende stund til 8,20 kroner, om lag to øre sterkere enn før det begynte å bli klart at Trump kunne vinne seieren i natt.

Mot euro er kronen svakere, men styrker seg litt igjen, og en euro koster nå 9,13 kroner, fra en bunn på 9,25 tidligere i dag. I går ettermiddag kostet en euro om lag 9,07 kroner.

Helse og olje

Strateger som det svenske nyhetsbyrået Direkt har snakket med trekker frem amerikansk oljeindustri og helsesektor som selskaper som kan tjene på Trumps valgseier.

- Når det gjelder miljøet er han for den tradisjonelle oljeindustrien, og han støtter amerikansk kull og olje, men er ikke så mye for fornybar energi. Den tradisjonelle industrien kommer til å få økt støtte, sier Nordea-strateg Martin Guri.

Voldsomt i Asia

Det var voldsom handel på de asiatiske børsene onsdag, mer enn dobbelt så høyt volum som som snittet den siste måneden i Japan og Hong Kong.

-Vi er midt i en voldsom omveltning av posisjonene globalt ettersom investorene tar høyde for denne uventende risk-off-situasjonen, sier strateg Norihiro Fujito i Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities til Bloomberg News.

-En Trump-seier vil være veldig negativt på kort sikt for Hong Kong på grunn av usikkerhet. Noe av politikken hans er negativ for Kina, som handel, og det er usikkerhet rundt pengepolitikken, sier strateg Daniel So i CMB International Securities til Bloomberg News.

Les også:

Trumps triumf

Oljeprisene bråsnudde da Trumps seier var i boks (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.