Tirsdag falt Oslo Børs 2,2 prosent. Siden toppen 25. september har Børsen falt 8,7 prosent. Det er det største fallet siden november 2015.
– Dette er en korreksjon. Jeg ser på dette som en korreksjon i et bullmarked som ikke er helt over ennå, sier sjeføkonom Bjørn Roger Wilhelmsen i Nordkinn Asset Management til DN.
Wall Street mot fall
Samtlige sektorer falt på børsen. 19 av de 25 tungvekterne på Oslo Børs blinket rødt. Kun Rec Silicon, Lerøy, Marine Harvest, Grieg Seafood, Salmar og Orkla stod imot.
Fallert har spredt seg fra en kraftig børsnedgang i Asia der både børsen i Japan og Kina falt godt over to prosent. Og på Wall Street fortsatte fallet tirsdag ettermiddag norsk tid.
Ingen kjøpsmulighet ennå
Bjørn Roger Wilhelmsen sier at en typisk korreksjon er et fall på mellom 10 prosent og 15 prosent. Han synes ikke det er verdt å åpne lommeboken for nye aksjer helt ennå.
– Fortsatt synes jeg ikke det har falt nok til man skal se på det som en kjøpsmulighet. Fallet har nok vært litt for kortvarig, sier Wilhelmsen.
– Det kan falle fem til syv prosent til, sier han.
Etter det tror han at det kommer en ny oppgang ettersom vi fortsatt er i en oppgangskonjunktur som Wilhelmsen mener det er et par år igjen av.
– Jeg vil gjette på at vi får en ny oppgangsperiode i aksjemarkedet som kan vare noen år til, men ikke like sterk som vi har hatt. Den kan bli preget av mer volatilitet og flere korreksjoner slik den gjerne blir mot slutten av en konjunktursyklus, sier sjeføkonomen.
På oppløpssiden
Wilhelmsen mener de bakenforliggende årsakene til børsfallet som rammer store deler av verden er sammensatt. I hovedsak skyldes den at vi er på oppløpssiden av den såkalte oppgangskonjunkturen, altså perioden hvor aktivitetsnivået og veksten i økonomien er høy. Den perioden har vart lenge.
– Utenom USA er det svakere vekst i verdensøkonomien og da er det forventninger om svakere inntjening fra selskapene. Vi ser at veksten har avtatt i Asia og Europa, i tillegg til at det er mange usikkerhetsfaktorer som preger bildet, sier han.
Han viser til statsbudsjettet i Italia og landet forhold til EU, og handelskrig mellom USA og Kina.
– Så kan man si at dette jo ikke er noe nytt og spørre seg hvorfor det skjer akkurat nå. Hele børsuroen var faktisk utløst ved at amerikanske renter steg til de høyeste nivåene vi har sett på flere år, sier han.
Solstad Offshore raser
Oljeprisen faller kraftig tirsdag, og var ned rundt tre prosent tirsdag ettermiddag, og bidro naturlig nok til å trekke ned både Oslo Børs og den norske kronen. Offshorerederiet Solstad Offshore fortsatte fallet tirsdag og endte ned 17,4 prosent.
Blant tungvekterne er det John Fredriksens tørrbulkrederi Golden Ocean som faller mest – ned 8,6 prosent. Wilhelmsens Nordkinn Asset Management forvalter ikke i aksjer, men driver i rente- og valutamarkedet.
Sjeføkonomen tror rentene kommer til å være høyere både i USA, Europa, Norge og Sverige fremover og rådet er: short statsobligasjoner og eventuelt få det betalt i rentebytteavtaler.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.