Den teknologitunge Nasdaq-indeksen falt 3,7 prosent torsdag. Også de to andre ledende aksjeindeksene på Wall Street opplevde markant nedgang. Den brede S&P 500-indeksen falt mer enn to prosent, mens industritunge Dow Jones falt mer enn én prosent.

– Jeg er overrasket over volatiliteten, men markedet er modent for en korreksjon.

Det sier porteføljeforvalter Philippe Sissener i investeringsselskapet Sissener as, som forvalter aksjefondet Sissener Canopus.

Torsdag opplevde flere av de mest kjente og populære teknologiaksjene kraftig nedgang på børs.

– Er dette starten på et større fall videre?

– Jeg tenker vi er godt i gang med fallet allerede. Det er snakk om mye luftige verdier i flere av aksjene, og sektoren er nok høyt priset, sier Sissener.

Meta-krakk

Det mest dramatiske fallet opplever Meta, tidligere Facebook, som fal hele 26 prosent. Det innebærer at aksjonærverdier for mer enn 2000 milliarder kroner er barbert vekk.

Det er det største verdifallet for et amerikansk selskap gjennom tidene, ifølge Bloomberg, og skjer etter fremlegging av resultater for fjerde kvartal 2021.

Da Meta la frem resultater onsdag kveld var antall månedlige brukere blant nøkkeltallene som skuffet. Videre varslet selskapet at inntektene i første kvartal ville være på mellom 27 og 29 milliarder dollar. Det er lavere enn analytikerestimatet på 30,25 milliarder dollar.

– Mer volatilitet fremover

Meta dro med seg en rekke andre aksjer i dragsuget:

  • Snap inc, som eier bildeappen Snapchat, falt mer enn 20 prosent.
  • Twitter falt 5,5 prosent.
  • Pinterest falt ti prosent.
  • Spotify falt 16 prosent.
  • Uber falt syv prosent.

– Nedgraderingen i resultatutsiktene fra Meta og andre selskaper overrasket markedene. Aksjesalgene i den teknologiske sektoren smittet i morges over på de bredere aksjemarkedene. Samtidig forbereder Fed seg på å se renten, så vi kommer til å se mer volatilitet fremover, sier strateg Kenneth Broux i Société Générale.

Netthandelsgiganten Amazon falt på sin side nær åtte prosent. Selskapet legger frem resultater for fjerde kvartal etter børsstenging torsdag.

– Vil bli en motvind

DNB-analytiker Christoffer W. Bjørnsen tror lavere antall aktive brukere enn ventet, samt selskapets guiding for første kvartal, er årsaken til det bratte Meta-fallet.

– Selskapet indikerte at veksten inneværende kvartal blir lavere enn hva analytikerne hadde ventet, og at det ser noe flyt av brukere bort fra de mest lønnsomme plattformene sine. Derfor vil aksjemarkedet nå frykte at fremtiden er mer dyster enn man trodde tidligere, sier han.

Bjørnsen utelukker ikke at Meta-resultatet kan bidra til økt turbulens på børsene de neste dagene. Det til tross for at andre teknologiselskaper har rapport bedre kvartalstall og guiding enn ventet det siste døgnet.

– Det vil bli en motvind. Likevel vil jo gode selskaper fortsette å gjøre det bra uavhengig av dette. Hvis andre selskaper enn Meta faller som følge av dette, for eksempel i Oslo, så vil vi se på det som en kjempemulighet, sier Bjørnsen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.