Volatiliteten fra forrige uke fortsetter ved de asiatiske aksjemarkedene anført av fastlandsbørsene i Kina.

Shanghai-børsen raser ned 5,33 prosent, mens Shenzhen-børsen suser ned 6,60 prosent mandag. Shanghai-børsen har med dagens fall stupt 21 prosent siden 22. desember og 14,8 prosent siden nyttår. Siden toppen ble nådd 12. juni ifjor har Shanghai-børsen kollapset med 41,6 prosent.

I Hong Kong er Hang Seng-indeksen ned 2,19 prosent.

- Markedet er bekymret over Kinas finansielle stabilitet. Folk er også ganske nervøse for de økonomiske utsiktene i Kina. Det er ingen tvil om at farten gradvis avtar i Kina. Mange frykter en hard landing som et mulig utfall, men det er ikke vårt hovedscenario, sier investeringsjef Matthew Sherwood hos Perpetual Ltd. i Sydney til Bloomberg News. Perpetual forvalter totalt 21 millarder dollar.

Tall lørdag viste at produsentprisene i Kina var ned 5,9 prosent i desember på årsbasis, fra minus 5,9 prosent måneden før på årsbasis. Konsumprisindeksen, KPI, i Kina steg 1,6 prosent i desember på årsbasis, mot 1,5 prosent i november.

-PPI-tallene viser at økonomien sliter. Det er pessimismen som dominerer i markedene, sier meglersjef William Wong i Shenwan Hongyuan Groupt til Bloomberg News.

Kinas gjeldsberg bekymrer
«Kinas overstadige oppbygging av gjeld er den store bekymringen», skriver forsker George Magnus ved Oxford Universitys China Centre i et innlegg i dagens Financial Times.

Forskeren mener at gjeldsoppbyggingen i landet siden finanskrisen i 2008-09 ikke har fått den oppmerksomhet den fortjener.

«Veksten i kinesiske bedrifters gjeld er blitt analysert siden bankene utlånspolitikk ble endret i 2008 til. Den har økt fra 100 prosent av bruttonasjonalprodukt til 250 prosent. Gjeldsøkningen har ikke bremset ned i takt med den svakere økonomiske veksten. Tempoet i gjeldopptak har faktisk tatt seg opp de siste par årene», skriver han.

Det har vært en trøblete start på børsåret i Kina og frykten er at den kinesiske økonomien vil få en hard landing. Verst har stemningen vært på den innenlandske Shanghai-børsen som har falt 12,6 prosent den siste uken.

For Hang Seng-børsen er nedgangen rundt 8,5 prosent.

Fall i produsentprisene

Ferske nøkkeltall viser at produsentprisene i Kina falt for 46. måned på rad, og inflasjonen holder seg på om lag det halve av det som er myndighetenes mål for 2015. Dette bidrar til å øke bekymringen blant investorer for ytterligere svekkelse i Kinas økonomi, skriver Bloomberg News.

Fallet er med på å sende oljeprisene ytterligere ned. Nordsjøolje koster i 7.30-tiden 33,29 dollar, en nedgang på 0,64 dollar. Den amerikanske lettoljen, WTI handles ned 0,59 dollar til 32,57 dollar.


Sentrale asiatiske børser mandag:

Shanghai Composite (Kina) 3.038 -5,33%

Shenzhen Composite (Kina) 1.856 -6,60%
 

Nikkei 225 (Japan) 17.698 stengt

Topix (Japan) 1.447 stengt


Kospi (Sør-Korea) 1.895 -0,19%

Taiex (Taiwan) 7.788 -1,34%

Straits Times (Singapore) 2.697 -1,95%


Hang Seng (Hong Kong) 20.006 -2,20%

Sensex (India) 24.785 -0,58%

S&P/ASX 200 (Australia) 4.932 -1,17%

 

Les også:

Stordalen vil ha likhet på markedet

Volkswagen-sjefen ba USA om unnskyldning

Asia i dag: Kina beskyldes for kidnappinger i Hong Kong

 

Se også på DNtv: Dette kan bli verdens første passasjer-drone

Dette kan bli verdens første passasjer-drone
Utviklerne som presenterte den under teknologimessen CES forsikrer om at de vil overvåke alle flyvninger fra et kontrollsenter som kan overta flyvningen ved behov.
00:59
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.