Frontline fortsatte oppgangen på Oslo Børs torsdag. 

Golden Ocean falt imidlertid tilbake etter å ha steget tidligere på dagen.

Stemmingen i tankmarkedet har tatt seg noe opp denne uken, til et nivå som analytiker Frode Mørkedal i Clarksons Platou Securities karakteriserer som relativt bra.

Analytiker Erik Haavaldsen i Pareto Securities mener høyere aktivitet for de mindre tankskipene har økt ratene i Nordsjøen, Østersjøen og Middelhavet.

Begge legger vekt på at det store usikkerhetsmomentet er Opec-møtet 30. november. Hvis Opec kutter produksjonen er det negativt for tankmarkedet.

Frontline steg 3,45 prosent til 65,90 kroner, omsatt for 115 millioner kroner.

Bra tørrbulkmarked

Det har vært kraftig oppgang i aksjekursene til mange gjeldstyngede USA-noterte shippingaksjer de seneste to ukene. 

Aksjene på Oslo Børs har hengt litt etter når man ser på samlet selskapsverdi.

-Tørrbulkmarkedet har vært veldig bra den siste uken, og kontaineraksjer stiger også. Hvis man tar Trump på ordet blir det høy proteksjonisme, og det er særlig dårlig for kontainermarkedet. Men det kan virke som markedet ikke har så stor tro på proteksjonismen, men har tro på at den amerikanske økonomien skal gå bedre, sier Mørkedal i RS Platou.

Han legger til at det er svært stor usikkerhet rundt den nye politikken til Trump, men at særlig tørrbulkmarkedet vil tjene på økte investeringer i infrastruktur.

Golden Ocean har steget i overkant av ti prosent de siste fem dagene.

Tynges av Kina-nyhet

Kinas planleggingsorgan, National Development and Reform Commission (NDRC), reverserer tidligere pålagte begrensninger på innenlands kullgruveproduksjon.

Det ser ut til å få konsekvenser for flere av selskapene på Oslo Børs.

Krogstad i Sparebank 1 Markets bemerker at Kina er verdens største kullkonsument, og at brorparten av konsumet blir produsert innenlands.

-Det skal kun små endringer til på innenlands produksjon til før det får stor påvirkning på importbehovet og således etterspørselen etter tørrlastskip, sier han.

Golden Ocean falt 1,06 prosent til 37,40 kroner, omsatt for 114 millioner kroner. Jinhui Shipping steg 10,81 prosent.

Yara International endte ned 1,35 prosent på børsen torsdag.

Analytiker Eirik Melle i Danske Bank Markets tror aksjen tynges av nyhetene om reversering av begrensningen i kullproduksjonen i Kina.

-Det har versert nyheter rundt dette over lengre tid, men det kan likevel godt hende at artikkelen i FT tynger aksjen. Økt kullproduksjon og press nedover på kullprisene i Kina, vil lette presset for kinesiske marginalprodusenter, sier Melle til TDN Finans.

Lavere kostnader for kinesiske produsenter kan gi lavere ureagjødselpriser, siden kinesiske produsenter regnes som marginalprodusenter på det globale ureamarkedet.

Nedgradert fiskeaksje

Swedbank nedgraderte torsdag Salmar til nøytral fra kjøp med kursmål 255 kroner, ned fra 273 kroner.

Aksjen falt 6,6 prosent onsdag etter at selskapet la frem kvartalstall.

Salmar var opp 0,81 prosent torsdag til 259,90 kroner, omsatt for 85 millioner kroner.

Hovedindeksen på Oslo Børs endte opp 0,40 prosent til 647,80 poeng, omsatt for 3,553 millioner kroner.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.