Oslo Børs og øvrige europeiske børser falt onsdag, tynget av at USA forbereder økt toll på kinesiske varer til en verdi av 200 milliarder dollar.

Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Sparebanken 1 Markets sier at utvidelsen av tollkonflikten er en bekreftelse på at USAs president Donald Trump er villig til å gå langt, og Kina må trolig svare selv om ingen av partene er tjent med at dette eskalerer.

Andreassen deler ikke Trump sitt syn om at handelen mellom USA og Kina er urettferdig for USA, og at dårlige handelsavtaler har ført til USAs underskudd.

– Jeg vet ikke om en økonom som bekrefter dette og mener at USA er en i taper i verdenshandelen. Tvert imot har frihandelen tjent USA og resten av verden storartet, men dette skjønner ikke Trump, og derfor er han villig til å gå mye lenger enn ethvert annet forstandig menneske, sier Andreassen til TDN Direkt.

Selv om USAs finansminister Steven Mnuchin antas som handelsliberal, styres nå handelspolitikken av aggressive proteksjonister som ikke vil gi Trump mange motforestillinger, og Andreassen kaller det hele planløst av amerikanerne.

– Trump forstår ikke årsakene til USAs underskudd og den negative handelsbalansen mot Kina. Vi har ikke hatt en så idiotisk og kunnskapsløs president om økonomi, og han har et ego som gjør at han ikke hører på andre, sier sjeføkonomen, som ser intet snarlig opphør i konflikten.

Han presiserer at dersom handelskonflikten eskalerer kraftig, vil det dempe veksten noe fordi produksjon og salg ikke kan organiseres på en effektiv måte.

Imidlertid tror ikke Andreassen at handelskonflikten vil utløse en dyp økonomisk krise lignende finanskrisen, men usikkerheten gjør det svært vanskelig for selskaper i mange sektorer å vite hvor de nå skal investere. Utsetter mange sine investeringer, kan det bli en global resesjon, ifølge Andreassen.

– Vi har hatt en lang oppgangsperiode og investeringsnivået i rike land er høyt, inflasjonen er ikke lenger så lav og rentene er på vei opp i USA. Da skal det egentlig ikke så mye til å utløse en investeringsbrems, og det kan være starten på nedgang i økonomien, sier Andreassen.

For øvrig rapporterte Fred. Olsen Energy onsdag resultater for andre kvartal, der selskapet meldte om en ebitda på -51,4 millioner mot 28,5 millioner dollar i samme periode året før.

Pareto Securities melder at ebitda kom inn lavere enn de på forhånd hadde estimert.

Selskapet er for tiden i forhandlinger med kreditorene, der man forsøker å få på plass en langsiktig løsning som kan sikre drift frem til en eventuell markedsinnhenting.

I forbindelse med selskapets kvartalspresentasjon onsdag sier konsernsjef Ivar Brandvold til TDN Direkt at han venter en markedsinnhenting i 2019.

Fred. Olsen Energy-aksjen falt 7,3 prosent.

Hovedindeksen på Oslo Børs endte ned 0,90 prosent til 891,04 poeng, omsatt for 3.655 millioner kroner.(Vilkår)