Lavere risikoappetitt blant investorene bidrar til nedgang på Oslo Børs og andre europeiske børser onsdag. Utviklingen skjer etter bredt fall i USA og Asia.

Tirsdag kom det skuffende nøkkeltall både her hjemme, i Europa og fra USA, og det var et bredt aksjefall i USA.

«Gårsdagens ras av PMI-er for industrien ga ytterligere negative overraskelser, og understreker at svekkelsen i industrien ikke er landspesifikk», skrev DNB Markets i sin morgenrapport onsdag. Markedene vil nå være på jakt etter tegn på at problemene innen industrien slår ut i resten av økonomien, ifølge Handelsbanken Capital Markets.

Det amerikanske rentemarkedet priser nå inn en 65 prosent sannsynlighet for rentekutt på 0,25 prosentpoeng i oktober, ifølge CME FedWatch tool, skriver CNBC onsdag. Før de svake industritallene ble publisert var det priset inn en 40 prosent sannsynlighet for rentekutt i oktober.

Aksjestrateg Paul Harper i DNB Markets peker på at det har vært en noe ruglete periode på Oslo Børs den siste tiden og viser til en sidelengs utvikling siden slutten av februar.

– Akkurat denne uken har vi fått litt svakere makrotall fra USA som gjør at det blir litt mer fokus på hvor sent i syklusen vi faktisk er nå. Det er flere faktorer som peker i retning av at syklusen er ganske moden nå, men så er det andre faktorer som peker i retning av at det kanskje er litt igjen å gå på før man eventuelt skal være forberedt på en resesjon, sier Harper.

Aksjestrategen i DNB Markets mener bildet er blandet sett fra det fundamentale perspektivet, og viser til at det gjennom hele året har vært en jevn nedjustering av inntjeningsforventningene i Norge.

– Her har det vært en blanding av faktorer. Handelskrigen har hatt en negativ effekt på veksten globalt og oljeprisen har vært skuffende i forhold til forventningene tidligere i året, sier han.

For øvrig skriver Nordea Markets i en oppdatering onsdag at utviklingen i gassprisene påvirker Yara negativt. De europeiske prisene har økt med om lag 40 prosent de seneste dagene grunnet frykt for lavere tilgang på gass i Europa. Meglerhuset mener frykten skyldes amerikanske sanksjoner mot et kinesisk selskap som frakter gass.

«Selv om gassprisene er ned med om lag 40 prosent i forhold til samme periode i fjor, er den senere tids utvikling negativ for Yara», skriver meglerhuset.

DNB falt mest av tungvekterne med 3,80 prosent, Equinor er ned 2,90 prosent, mens Telenor falt 2,18 prosent.

Hovedindeksen endte ned 2,18 prosent til 867,66 poeng.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.