I et intervju med CNBC sier administrerende direktør Amin Nasser i Saudi Aramco at det statlige oljeselskapets planlagte børsnotering i andre halvdel av 2018 er i rute.

– Vi har alltid sagt at vi skal noteres i 2018, og enda mer spesifikt, i andre halvdel av 2018. Jeg tror journalister og skribenter forventer mer og mer informasjon, og vi er regulert, som du vet, av visse regler når det gjelder å snakke om børsnotering og alt det der, sier Nasser til CNBC.

Vil ikke avsløre hvilken børs

Det har lekket ut svært lite informasjon om hvilke tanker Saudi-Arabia har om noteringen av verdens største oljeprodusent, landets statseide oljeselskap Saudi Aramco, siden kongedømmet lanserte planen om å børsnotere rundt fem prosent av selskapet. Når Saudi Aramco går på børs, blir det sannsynligvis tidenes største børsnotering.

Ryktene har spunnet mest rundt hvor selskapet skal noteres. I tillegg til å noteres på Tadawul-børsen i Saudi-Arabia, skal selskapet også noteres internasjonalt. Noteringen er blitt koblet med både London og New York, og senest forrige måned rapporterte Financial Times om at Kina nå var blitt en het kandidat for det oljerike kongedømmet.

Dette benekter Nasser i intervjuet med CNBC.

– Saudi Aramco snakker ikke, som jeg har sagt, med Kina eller andre, sa han.

– All den analysen blir sett på i detalj for å ta en beslutning på et gitt tidspunkt, og vi kommer ikke til å forhaste oss av en journalist som sier at dette må snakkes om eller ikke, la han til.

Mellom 1000 og 2000 mrd. dollar

Børsnoteringen er et ledd i kronprins Mohammed bin Salmans plan om å hente inn 100 milliarder dollar for å diversifisere landets økonomi. Planen er kalt «Vision 2030» og skal gjøre landets private økonomi mindre avhengig av olje og heller styre den i retning av investeringer.

Noteringen av Aramco vil bidra til at Saudi-Arabia lager verdens største statlige investeringsfond, som skal forvalte saudiske verdier til over to tusen milliarder dollar. Det tilsvarer 16.600 milliarder kroner.

Andre anslag fra internasjonale hold har estimert at en børsnotering vil gi selskapet en verdi nærmere mellom 1000 og 1500 milliarder dollar.

Ifølge den saudiarabiske milliardærinvestoren Prince Alwaleed bin Talal er det ikke utenkelig at Saudi Aramco også kan notere mer enn fem prosent av selskapet.

– Ingen snakker om ideen om at hvis du går for fem prosent, er det ingen ting som stopper dem fra å gå for fem prosent neste år og fem prosent det tredje året og fjerde året, og så videre, sier han til CNBC fra hovedkvarteret til Kingdom Holdings i Riyadh.

«Hva er det vi kjøper?»

En av investorenes mange bekymringer rundt selskapet, har vært åpenheten om hvor mye olje landet sitter på. Ifølge Reuters har landets oljereserver ligget konstant rundt 260 milliarder til 265 milliarder fat siden 1989, hvilket betyr at Saudi-Arabia har produsert like mye olje som det har funnet nye oljereserver.

Ifølge Nasser har Saudi Aramco opprettholdt et robust leteprogram selv under oljekrisen som har gjort at det kan bidra til å holde oljereservene oppe. Han lover at Saudi Aramco vil følge retningslinjene for åpenhet om hvor mye olje som befinner seg i saudiarabiske oljelagre.

– Det kommer til å bli det største hinderet. Hva er det vi kjøper? De siste 100 årene er det ikke blitt publisert et eneste tall som er bekreftet. Min entusiasme for denne børsnoteringen er veldig lav, sa porteføljeforvalter Kunal Ghosh i Allianz Global Investors til CNBC forrige uke.

Mener de opptrer som andre selskaper

Det er med andre ord knyttet stor spenning til hvordan Saudi Aramco vil håndtere å gå fra et statlig eid selskap, der kongefamilien har enorm innflytelse, til å bli et offentlig selskap åpent for handel. Det krever blant annet en langt større grad av åpenhet.

– Når jeg kjøper et oljeselskap, gjør jeg det fordi jeg har en mening om råvaren, en mening om reservene og en mening om ledelsen og deres respekt for meg som en minoritetseier, sa Ghosh.

Saudi Aramco-sjefen mener at selskapet i det store og hele opptrer akkurat som sammenlignbare selskaper som amerikanske ExxonMobil og britiske BP.

– Jeg kan si at Saudi Aramco alltid er blitt drevet som et offentlig handlet selskap. Hvis du ser på ledelsen vår, så har vi uavhengige styremedlemmer. Alt som er blitt gjort i selskapet, ligner hvilket som helst annet oljeselskap, sier han.(Vilkår)

TV 2-redaktør letter på sløret
– Da møtte vi opp på et klokkeslett og satt oss ned foran tv-en, sier nyhetsredaktør Karianne Solbrække som husker tilbake på starten av TV 2 for 25 år siden.
01:32
Publisert: