I april i fjor kunngjorde Saudi-Arabias visekronprins Muhammad bin Salman at opptil fem prosent av landets statlige oljeselskap, Saudi Aramco, skal noteres på den saudiarabiske børsen Tadawul. Selskapet som leverer hvert niende fat av olje som produseres i verden, er trolig verdens mest verdifulle selskap.

Nå har investeringsbanken Moelis & Co, som ble opprettet så sent som under finanskrisen i 2007, fått i oppdrag å være rådgiver og tilrettelegger når Saudi Aramco skal på børs – trolig i 2018, ifølge Financial Times.

To tusen milliarder dollar

Aramco vil ifølge visekronprins bin Salman verdsettes til to tusen milliarder dollar, noe han hevder blir «tidenes største» notering. Til sammenligning er verdens største selskap målt etter børsverdi, teknologiselskapet Apple, verdsatt til oppunder 600 milliarder dollar.

Ifølge Financial Times vil salget av de fem prosentene av oljeselskapet som skal børsnoteres potensielt være verdt om lag 100 milliarder dollar.

I forkant av børsnoteringen har Saudi Aramco søkt om rådgivning i alt fra hvilken børs det skal noteres på til utbyttepolitikk.

Selskapet vil i forbindelse med opptakten til notering i løpet av 2017 vise regnskapet sitt for aller første gang, ifølge Financial Times.

En del av «Saudi Vision 2030»

Børsnoteringen er en del av Saudi-Arabias «Saudi Vision 2030», som er en økonomisk plan for totalt å forandre kongedømmets økonomi.

Planen innebærer blant annet å effektivisere landets offentlige sektor, innføre tiltak for å dreie landets private økonomi vekk fra olje samt gjøre Saudi-Arabias økonomi drevet mer av investeringer.

Muhammad bin Salman er i tillegg til å være kongedømmets visekronprins også verdens yngste forsvarsminister og har overoppsyn med både det statlige oljeselskapet Saudi Aramco og landets økonomi.

Interesse fra de største børsene

Børsene i New York, London, Tokyo og Hong Kong skal også ha vist interesse i å få det saudiarabiske gigantselskapet på børs, sammen med landets egen børs Tadawul i hovedstaden Riyadh.

I tillegg til å utvinne millioner av fat med olje er Saudi Aramco – som har omkring 65.000 ansatte – også utbygger av skoler, sykehus og idrettsarenaer. (Vilkår)

Tør ikke tro på høy oljepris
Oljeprisen er doblet i året som er gått siden Statoil-sjef Eldar Sætre sist la frem årsresultatet i London. Likevel senker han oljeprisforventningene og tør ikke si oljenedturen er over.
02:19
Publisert: