Hovedindeksen på Oslo Børs endte ned 2,18 prosent onsdag, mens London-børsen hadde sin verste børsdag siden 2016. Nøkkelindeksene på Wall Street endte alle ned rundt to prosent. I Asia var det natt til torsdag norsk tid et bredt børsfall.

Fire minutter etter åpningen på Oslo Børs torsdag var hovedindeksen ned 1,05 prosent. Blant de mest omsatte på børsen er det et bredt fall fra start torsdag morgen. NEL åpnet ned 2,4 prosent, Aker BP åpnet ned to prosent mens MOWI åpnet ned 0,7 prosent.

Børsuroen begynte etter svake nøkkeltall. Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Sparebank 1 Markets mener utviklingen i amerikanske og globale nøkkeltall gir to bekymringer.

– Det er en dårlig utvikling, men det er ikke sånn at vi enda ser at alt ramler fra hverandre. Først og fremst har global konjunkturer svingt opp lenge, arbeidsledigheten har vært lav og investeringsnivået går opp. Men småbedriftsbarometeret i USA fra august viste at det er problemer å få tak i arbeidskraft. Man får ikke tak i nok folk. Det skjer som regel på slutten av en høykonjunktur, sier Andreassen.

Aktivitetsmåleren ISM skuffet markedene tirsdag. ISM-innkjøpssjefsindeksen endte på 47,8 – det laveste siden juni 2009, ifølge Platts.

Peker på Trump

Den andre tingen Andreassen vil trekke frem er usikkerheten handelskrigen skaper.

– Det rammer alle som holder på med handel over landegrensene. Situasjonen vi har levd med i hele etterkrigstiden har snudd 180 grader på grunn av Trump, sier Andreassen.

Han peker på at Oslo Børs faller fordi børsutviklingen som regel følger samme nivåer som utvikling i global økonomi.

– Svingningene i global industriaktivitet påvirker salgsvolumer. Når økonomien surner, vil investorer kreve ekstra risikopremie og høyere avkastning og med det prisene ned på børsen. Vi har ikke utsikter til vekst i globale industrier og vekstnivået er så lavt at det ikke er tilstrekkelig for å holde børsen oppe. Børsen skal ned med mindre tallene i den globale industrien blir mye bedre, sier Andreassen.

Han mener det er umulig å si hvordan børsen vil reagere.

– Jeg har ingen formening fordi det kommer an på hva som skjer hver dag. Børsen drives av to ting, data for konjunkturen og av politikken – hva Donald Trump tweeter. Ustabiliteten og usikkerheten han skaper påvirker økonomien på en helt annen måte enn politikken har gjort før, sier Andreassen.

Dårlige nyheter

Rente- og valutaanalytiker Ingvild Borgen Gjerde i DNB Markets er enig.

– Veksten i verdensøkonomien svekkes, og handelskrigen trappes opp. Jeg tror nok en medvirkende årsak til noe av det som skjedde i går var nyheter om at USA innfører ny toll på varer importert fra EU. Jeg tror det kommer mer av det, det er et negativt sjokk markedet ikke har forventet, sier Gjerde.

Ingvild Borgen Gjerde, DNB Markets.
Ingvild Borgen Gjerde, DNB Markets. (Foto: Petter Berntsen)

USA varslet ifølge CNBC at de fra 18. oktober vil innføre toll på fly og landbruksprodukter fra EU. Gjerde påpeker at man egentlig har hatt en overraskende positiv utvikling på børsene sett i lys av signalene fra rentemarkedet.

– Industrisektoren i USA svekkes av det som skjer internasjonalt med handelskrigen. Selv om aktiviteten har holdt seg oppe en god stund, sprer svakheten seg dit nå. Også arbeidsmarkedet begynner å dabbe av litt, til tross for at man har hatt lav arbeidsledighet nå lenge. Når veksten har svekket seg så mye som den har i Eurosonen og Kina, skal mindre til før de negative tallene vi får fra USA gjør investorer bekymret, sier hun.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.