Det er ikke bare her hjemme at olje- og gasselskapene surfer på en bølge av høye råvarepriser, der både Aker BP, Equinor og Vår Energi har økt utbyttet etter bunnsolide andrekvartaler.

Tirsdag morgen kunne den britiske oljegiganten BP også melde om økt utbytte etter et underliggende resultat på 8,5 milliarder dollar av totale inntekter på 69,5 milliarder dollar.

Ifølge Financial Times er det underliggende resultatet det beste siden tredje kvartal 2008, da tallet endte på 8,8 milliarder dollar.

Utbytte og tilbakekjøpsprogram

Over hele linjen ble andre kvartal kraftig forbedret for BP, sammenlignet med samme periode i fjor. Inntektene økte fra 37,6 milliarder dollar i 2021, til 69,5 milliarder dollar i andre kvartal i år. Det underliggende resultatet ble altså mer enn tredoblet fra 2,8 milliarder dollar i fjor, til 8,5 milliarder dollar i år.

Det høye underliggende resultatet, som kan ses på som det justerte nettoresultatet, ble hjulpet av sterke marginer, gode resultater for tradingvirksomheten og høye realiserte råvarepriser, melder selskapet.

Samtidig ble det klart at oljegiganten øker utbyttet med ti prosent for kvartalet, til 6,006 cent per aksje. Tilbakekjøpsprogrammet, altså en ordning der selskapet kjøper egne aksjer, vil være på 3,5 milliarder dollar i tredje kvartal, etter tilbakekjøp av aksjer for 2,5 milliarder dollar i andre kvartal.

«Selskapet fortsetter å vente å ha en kapasitet til en årlig utbytteøkning på fire prosent frem til slutten av 2025», heter det i selskapets kvartalsrapport.

BP-sjef Bernard Looney.
BP-sjef Bernard Looney. (Foto: DANIEL LEAL-OLIVAS/AFP/NTB)

Konsernsjef Bernard Looney har tidligere forpliktet seg til tilbakekjøp på minst én milliard dollar hvert kvartal, så lenge oljeprisen holder seg over 60 dollar fatet.

Samtidig venter det at oljeprisen vil fortsette å være høy i tredje kvartal, med forstyrrelser i russiske leveranser, lavere nivå av ekstrakapasitet og betydelig lavere lagernivåer som bakteppe.

Selskapet venter også høye og volatile gasspriser som følge av de fortsatte forsyningsproblemene.

«Det er fortsatt høy usikkerhet som følge av konflikten i Ukraina og endret forbrukeretterspørsel drevet av høy inflasjon», skriver selskapet.

BPs resultater kommer også etter at amerikanske motparter som ExxonMobil, Chevron og Shell alle har lagt frem milliardoverskudd for et kvartal med høye råvarepriser.

Opp over 40 prosent på børs

BP er for nordmenn kanskje mest kjent gjennom eierskapet i Kjell Inge Røkke-kontrollerte Aker BP, der det eier 16 prosent av aksjene.

Styreleder i BP er norske Helge Lund, tidligere konsernsjef i Statoil. Han dro i fjor inn 705 millioner kroner før skatt gjennom sitt heleide selskap Inkerman Holding, omtalt av Finansavisen.

BP er notert på London-børsen til en verdsettelse på 92,2 milliarder dollar, noe som gjør det til verdens 140. mest verdifulle selskap, målt etter markedsverdi, ifølge nettstedet companiesmarketcap.com.

BP-aksjen omsettes i dag for rundt 4,08 pund per stykk, og har steget over 40 prosent det siste året.

Så langt i år har BP inntekter på 120,7 milliarder dollar, opp fra 74,1 milliarder dollar i første halvdel av 2021. Ved utgangen av andre kvartal hadde selskapet en kontantbeholdning på vel 33 milliarder dollar.

Nettogjelden falt samtidig for niende kvartal på rad, og endte i andre kvartal på 22,8 milliarder dollar, ned fra 27,5 milliarder dollar på slutten av første kvartal.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.