Erik Braathens flyselskap Flyr startet første børsdag med en oppgang på 20 prosent fra start, sammenlignet med emisjonskursen på fem kroner. Etter få times handel var aksjen blant de mest omsatte, og opp nesten 30 prosent, til 6,49 kroner på det meste.
På forhånd hadde investorer som Jan Petter Sissener, Øystein Stray Spetalen og Arne Fredly gått inn med penger i forbindelse med kapitalinnhenting til fem kroner per aksje.
Senere på mandagen holdt hovedeier og styreleder Erik G. Braathen en videopresentasjon sammen med Flyrs finansdirektør Brede Huser. De mener et anslag om billettpriser som før korona er «konservativt» – og kommenterte ikke advarslene om en priskrig på vei ut av pandemien.
«Ganske konservative»
I prospektet i forbindelse med børsnoteringen opplyser Flyr at det har vært i kontakt med rundt 60 leasingselskaper i sin søken etter fly.
Selskapet vil ha 28–30 fly i flåten innen tre år.
Flyr har tidligere sagt at det vil ha en kostnadsfordel fordi det kan bestille fly på billigsalg i koronakrisen. Men det hjelper lite med lave kostnader hvis også inntektene er for lave. Flere eksperter har spådd et blodbad på norsk innenriks etter korona med aggressiv priskrig – der man risikerer at ingen aktører tjener penger – fordi antallet konkurrenter på de store rutene øker fra to til fire.
NHH-professor Frode Steen pekte på at kontantene i så fall vil renne raskt ut av selskapene, også i Flyr.
Flyr, på sin side, venter å ha positiv kontantstrøm fra driften i år 2 – det vil si 2022.
I planene står det at Flyr har budsjettert med billettpriser på i overkant av 600 kroner per stykk, én vei, i snitt. Det er et nivå det ser for seg både i år og de neste årene. Det er omtrent som inntektsnivået til flere selskaper før korona – som ungarske Wizz Air og britiske Easyjet. Norwegian og SAS hadde noe høyere billettpriser før korona, men hadde også langt mer internasjonale flyvninger til høyere prisnivå.
Finansdirektør Huser kommenterte inntektsnivået i budsjettet mandag:
– Der mener vi at vi har vært ganske konservative, sa Huser.
Braathen kommenterte ikke faren for priskrig da en innringer spurte om hva som kan føre til at selskapet må hente mer penger fra aksjonærene.
– Vi har modellert dette ut fra at vi skal kunne klare oss med denne kapitalen. Det måtte være hvis vi skal akselerere mye fortere, men vi tror dette er en bra kapitalbase for aktiviteten vi ser for oss, sier Braathen.
Høyere priser enn Norwegian
De forventer positivt driftsresultat før finanskostnader, leasing og skatt (ebitdar) i år 2, og en ebitdar-margin på «minst» ti prosent.
Flyr har budsjettert med billettpriser på i overkant av 600 kroner per stykk, én vei, i snitt. Det er et nivå det ser for seg både i år og de neste årene. Det vil gi en inntekt per solgte kilometer, såkalt yield, på 0,72 kroner i år 3 (2023). Det er betydelig høyere enn Norwegian har kunnet vise til i sitt rutenettverk i Norge og utlandet.
Norwegians yield i 2012 – det siste året før det startet flyruter på langdistanse – var på 0,55 kroner. I 2019, inklusive langdistanse, var det falt til 0,41 kroner. Både inntekts- og kostnadsnivå vil automatisk falle med lengre versus kortere ruter, men Norwegian har uansett ikke vært lønnsom på mange år, og inntektene har ikke vært høye nok.
Flyr forventer å ha 7,9 millioner passasjerer i år 3, når det venter å nå 28 fly i flåten, og ha ruter til mange destinasjoner i både Norge og Sør-Europa.
Flyr har laget en oversikt med enhetskostnader i flere flyselskaper – sammenlignet med seg selv. Flyr forventer å oppnå en kostnad på mellom 0,40 og 0,45 kroner per setekilometer eksklusive drivstoff (CASK ex fuel) tidlig etter oppstart. Det er samme nivå som den britiske lavprisgiganten Easyjet hadde før korona. Det er også sammenlignbart med Norwegian, som hadde noe lavere nivå før korona, men som også hadde betydelig større snittlengde per flyrute.
Emisjonskursen, altså prisen investorene betaler per aksje i kapitalinnhentingen, var satt til fem kroner. Det priser Flyr til totalt 750 millioner kroner.
Flyr vil ha base på Oslo lufthavn Gardermoen, og første flyvning er planlagt 1. juni.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.