Onsdag kveld opplyser det landbaserte lakseselskapet Atlantic Sapphire at det brenner på selskapets anlegg i Hvide Sande i Danmark. Brannen skal ha oppstått like før klokken 20.30.

Alle ansatte er gjort rede for og er trygt ute av bygningen, fremgår det av meldingen.

Ifølge meldingen som ble sendt ut like før klokken 23.30 pågår brannen fortsatt, og brannvesenet håndterer situasjonen.

Atlantic Sapphire venter at hele det danske anlegget vil bli påvirket av brannen, og at skadene vil være av vesentlig betydning.

Bildet viser toppsjef Johan E. Andreassen i Atlantic Sapphire.
Bildet viser toppsjef Johan E. Andreassen i Atlantic Sapphire. (Foto: Johannes Worsøe Berg)

Årsaken til brannen skal foreløpig være ukjent.

– Brannen pågår fortsatt og det er brannvesenet som håndterer situasjonen ved anlegget, heter det i børsmeldingen.

Videre opplyser selskapet at den nåværende biomassen i det danske anlegges anses å være tapt. Hele anlegget er forsikret mot brann, for en bokført verdi på rundt 33 millioner dollar, fremgår det. Det tilsvarer drøyt 280 millioner kroner.

Det har ikke lyktes DN å få en kommentar fra Atlantic Sapphire.

Stor brann

Rundt klokken 21 meldte lokalpolitiet i Midt- og Vest-Jylland om en brann i Hvite Sande, senere opplyste brannvesenet at det var snakk om en stor brann.

– Utfordringen vår er at vi hverken kan komme oss opp på taket eller inn i bygningen, sier operasjonsleder Michael Nielsen til tv-kanalen TV Midtvest.

Videre opplyser Nielsen at det er snakk om en stor brann.

Juling på Børsen

Atlantic Sapphire driver landbasert oppdrett av laks, og har hovedbase i Miami i USA. Selskapet, som ble børsnotert våren 2018, hadde en eventyrlig start på børsen, men har falt kraftig dette året.

I slutten av august falt aksjekursen kraftig etter at selskapet la frem sine halvårstall. Da ble det kjent at selskapet hadde utfordringer med å skaffe nok flytende oksygen til laksen som fikk mest plass. På én dag falt aksjekursen over 30 prosent.

Den siste måneden har aksjen falt nesten 40 prosent, og hittil i år er kursfallet på 60 prosent. Selskapet har en markedsverdi på 4,3 milliarder kroner.

Oksygenmangel

Koronapandemien har ført til at selskapet har slitt med å anskaffe nok flytende oksygen til laksen. Det skyldes en skyhøy etterspørsel etter flytende oksygen i USA i forbindelse med pandemien.

Selskapet, som bygger et gigantisk anlegg for landbasert oppdrett av laks i USA, er avhengig av oksygen til anlegget for å sikre at laksen overlever. Dette har bidratt til kraftig resultatfall.

Den profilerte investoren Runar Vatne er gjennom selskapet Vatne Equity as blant Atlantic Sapphires største aksjonærer. Hittil i år har Vatne hatt et papirtap på flere hundre millioner kroner, som følge av kursfallet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.