Onsdag morgen klokken 09, idet aksjehandelen skal settes i gang på Oslo Børs, kom sjokkmeldingen som barberte bort mer enn ti milliarder kroner i børsverdier og sendte aluminiumsprisene til værs: Hydro stenger ned all sin produksjon i Brasil.
– Hydro har hatt stjernenykker. De har ikke klart det å samarbeide i forhandlingene.
Gilvandro Brigada, øverste leder for fagforeningene ved Hydros gigantiske Alunorte-anlegg, er sint og skuffet. Selv ante han ingenting før meldingen ble sendt ut, og tordner mot selskapet fra Brasil, fem timer bak Norge:
– Dette er ikke en beslutning som er blitt fattet plutselig, dette er en beslutning som er blitt tatt for lenge siden, sier han, om avgjørelsen som kan ramme 4000 Hydro-ansatte i Brasil og nesten like mange innleide personer.
Det gamle slamdeponiet ved anlegget er nå fullt, og det nye – der Hydro har investert store beløp, får ikke selskapet godkjennelse til å bruke.
Brigada mener Hydro må ha forutsett denne nye fasen i den allerede alvorlige situasjonen i Brasil, og reagerte sterkt da han fikk meldingen om stengningen onsdag.
Anlegget, der bauksitt fra Paragominas-gruvene noen mil unna raffineres til alumina, ble stengt ned i mars etter at regnvær og oversvømmelser førte til at selskapet slapp ut ubehandlet vann. Den neste uken må de ansatte stenge ned alle maskiner, siloer, rør og gruvearbeid på sine egne arbeidsplasser, uten noen forsikring om når anleggene kan åpnes igjen.
«Svak forhandlingsleder»
Fagforeningslederen har sett krisen utvikle seg på nært hold gjennom våren og sommeren, etter at Hydro ble pålagt å halvere produksjonen fra 1. mars i år etter oversvømmelser på Alunorte-anlegget. Nå, mer enn syv måneder inn i krisen, mener han at selskapet har sviktet i de helt avgjørende forhandlingene med lokale myndigheter, om å få lov til å gå tilbake til full produksjon.
Brigida frykter at det er de ansatte i Brasil som blir skadelidende.
– Vi støtter etterforskningen av miljøanklagene og at de kriminelle blir straffet hvis miljøkriminalitet blir bevist. Men det som ikke kan skje, er at de ansatte betaler med jobbene sine for noe de ikke har gjort, skriver han i en Facebook-oppdatering.
Han er svært kritisk til Hydros brasilianske sjefforhandler Anderson Baranov, som han karakteriserer som «svak».
– Selskapet mangler en god forhandler. Hvordan kunne de signere TAC-avtalen med myndighetene uten å få en garanti for at produksjonsforbudene ville oppheves, spør han, om avtalen som ble inngått mellom Hydro og lokale myndigheter i begynnelsen av september etter et halvt års forhandlinger. Avtalen ble omtalt som en «milepæl» på veien mot full produksjon, med blant annet løfter om matkuponger for 130 millioner kroner til lokalbefolkningen, og nyheten sendte Hydro-aksjen kraftig opp.
Myndighetene ga imidlertid fortsatt ingen løfter for når, eller om, Hydro ville få tillatelse til slå på produksjonen for fullt, eller når de kunne ta i bruk det nyeste avfallsdeponiet.
– De har vært veldig trege i forhandlingene, mener Brigada, som går hardt ut mot ledelsen i selskapet.
– Har du tillit til Hydros toppsjef, Svein-Richard Brandtzæg?
– De som er ansvarlige i ledelsen i Brasil har ikke kompetansen, og det har å gjøre med toppsjefen, som ikke vet hvordan han velger ledere.
Han vil ikke kritisere den nye toppsjefen for Hydros Brasil-virksomhet, John Thuestad, som overtok 14. mai i år.
– John er ny og overtok problemene, og han kan ikke endre ledergruppen. Han virker veldig åpen.
Alunorte-raffineriet er verdens største, og forsyner Hydro med alumina, den viktigste ingrediensen i aluminium. Nå stenges både bauksittgruvene Paragominas, og raffineriet. Også naboanlegget, smelteverket Albras og norske aluminiumsverk kan bli rammet.
– Dette vil kunne påvirke både Albras og de norske anleggene som i stor grad får alumina fra Alunorte, bekreftet informasjonsdirektør Halvor Molland i Hydro. Han var ordknapp om når og hvor hardt de norske anleggene kan rammes.
– Normalt sett har vi alumina for en periode fremover. Dette vil være en vurdering både av hvor lenge Alunorte er stengt og tilgjengeligheten av alumina i markedet.
– Er dette en måte å legge press på brasilianske myndigheter på?
– Nei, dette er en realitet. Hadde dette vært press hadde vi ikke startet nedstengningen nå. Men nedstengningen kan reverseres ved at vi får de nødvendige tillatelsene. Anlegget kan starte opp når som helst. Men situasjonen er som den er, og det må vi ta konsekvensene av, og starte å stenge ned anlegget, sier Molland, som presiserer at «dialogen med myndighetene fortsetter».
Besluttet onsdag morgen
Molland er blitt forelagt synspunktene til Gilvandro Brigada, og presiserer at beslutningen om å stenge anlegget ikke ble tatt før onsdag morgen.
– Beslutningen ble tatt onsdag tidlig og børsmeldingen gikk ut 0900 norsk tid, som er kl. 0400 brasiliansk tid. Etter det jeg har fått informasjon om ble han orientert 0600 lokal tid. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.