– Hydro har etablert en vei mot gjenopptagelse av full produksjon i Brasil, skriver Morgan Stanleys aksjeanalytikere i en fersk analyse.

Storbanken, som følger situasjonen i Hydro tettere enn de fleste, mener Hydro har funnet en løsning som føderale og regionale myndigheter, og Hydro, kan slutte seg til for at den norske aluminiumgiganten igjen skal få lov til å produsere for full maskin på sitt Alunorte-anlegg i Brasil.

Milliardøkning

Alunorte er verdens største aluminiumsraffineri og har gått for halv maskin etter at brasilianske myndigheter i starten av mars ga Hydro beskjed om å halvere produksjonen etter at lokale miljømyndigheter konkluderte med at det hadde kommet ulovlige utslipp fra anlegget.

Det har kostet Hydro dyrt. Bare i første kvartal kostet Brasil-krisen selskapet 450 millioner kroner. Etter månedslange intense forhandlinger inngikk Hydro i starten av september to avtaler med brasilianske myndigheter der selskapet investerer over en halv milliard for å imøtekomme krav. Avtalen kom uten en tidfesting for full produksjon. Men det er altså denne avtalen Morgan Stanley mener er svært godt nytt for Hydro.

– Dette fjerner en av driverne bak vår «nøytralvektetanbefaling» og styrker vårt hovedscenario som er at produksjonen vil være på full kapasitet i løpet av første kvartal 2019, skriver Morgan Stanley-analytikerne, som har fått fornyet tro på Hydro og knaller til med en overvektsanbefaling på aksjen.

Banken har også et kursmål på 59 kroner – 10 kroner over dagens kursmål. Dermed venter banken en 20 prosent økning på børs for Hydro, som vil si en økning i markedsverdien på 21 milliarder kroner.

– Kostnadene knyttet til avtalene var innenfor de 1,7 milliarder kronene vi hadde i vår verdsetting, skriver Morgan Stanley.

Viktig avtale

De to avtalene Hydro har inngått innebærer en rekke tiltak som spenner fra matkuponger til lokalbefolkningen til ulike revisjoner. Advokat og leder for miljørettsavdelingen i det brasilianske advokatfirmaet Sotcche Forbes, Caroline Dihl Prolo sa i starten av denne måneden til DN at den ene avtalen, TAC-avtalen, gjør at Hydro kan få gjennomslag i brasilianske domstoler for å oppheve domstolskjennelsen som forbyr Hydro å kjøre full gass på Alunorte.

Advokat Caroline Dihl Prolo.
Advokat Caroline Dihl Prolo. (Foto: Victor Moriyama)

Men hun tror neppe at det tar selskapet helt i mål:

– Selskapet må uansett sørge for å overholde alle miljøreguleringer. Hvis miljømyndighetene mener at noe mangler, har de full myndighet til å nekte selskapet å gjenoppta full produksjon, sa Prolo.

«Kan ta måneder»

Hydro skal nå søke om å oppheve de fem embargoene som hindrer selskapet i å ha full produksjon. Embargo er en betegnelse som i dette tilfellet betyr en slags sanksjon eller beslagleggelse av et selskaps eiendeler/produksjon.

– Tiden det tar kan variere mellom flere uker og flere måneder, skriver analytikerne i Morgan Stanley.

Men det vil skje innen januar, tror banken, som også tror at det nyeste rødslamdeponiet også vil bli åpnet igjen da. Det er her avfallet fra aluminaproduksjonen lagres.

Banken understreker at det fremdeles er veldig mye usikkerhet knyttet til hva myndighetene ender opp med å gjøre og hvor lang tid det vil ta.

– Dårlig jobb i forhandlingene

Denne uken gjentok DNB Markets sine anslag på Hydros driftsresultat i Brasil.

Meglerhuset har tidligere kuttet i anslagene, fordi det ikke har tro på at Hydro kommer til å starte produksjon for fullt på aluminiumsverket Alunorte i Brasil før fjerde kvartal. Tidligere trodde DNB Markets at oppstarten ville skje i tredje kvartal.

– Norsk Hydro har etter vårt syn gjort en dårlig jobb i forhandlingene med brasilianske myndigheter, men over de siste par ukene har det kommet positive nyheter, skriver Sars Veddeng.

Råvareanalysehuset CRU venter oppstart i oktober.

Informasjonsdirektør Halvor Molland i Hydro sier til DN at det ikke er kommet ny informasjon som tilsier oppstart i nærmest fremtid.

– Avtalene var en viktig milepæl i arbeidet og den videre dialogen, men det er ikke tidfestet når Alunorte kan starte produksjonen. Embargoene som begrenser produksjonen er fortsatt aktive, sier han.

– Vi forholder oss til avtalene som er signerte og arbeider i henhold til de tidsplanene som er skissert der. Merk at avtalen dekker både aktiviteter som var pågående og nye som er under oppstart, sier Molland.

DNB Markets holder fast i sin kjøpsanbefaling på Hydro med et kursmål på 58 kroner aksjen.

Har sikret strøm

Morgan Stanley er positive til Hydro på generell basis. Banken mener nå at miljøreformer i Kina er kommet for å bli. Det demper tilbudet derfra, samtidig som internasjonale produsenter fortsetter å holde tilbake investeringer i ny kapasitet på grunn av en lang periode med svak avkastning. Alt dette vil være godt nytt for Hydro, ifølge den amerikanske storbanken.

Banken skriver også at Hydro har sikret seg strøm i Norge fremover, hvorav 25 prosent kommer fra vind.

– Det burde sikre konkurransedyktige strømpriser, skriver Morgan Stanley-analytikerne. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Meretes utvalgte: Hellas beste rødvin
Gresk rødvin til lam, har du ikke prøvd det?
01:24
Publisert: