– Hydro har gått med på de fleste av kravene. Vi er nå veldig nær en avtale, sier Ubiratan Cazetta.

Han er statsadvokat i brasilianske Ministério Público, et mektig brasiliansk myndighetsorgan som gjerne omtales som dels et statsadvokatembete, dels sivilombudsmann.

Norsk Hydro har den siste tiden vært i intens møtevirksomhet med statsadvokatene for å sørge for en avtale som i neste omgang kan sikre at selskapet igjen kan gå opp til full produksjon i Brasil.

Nå opplyser Ministério Público til DN at avtaleforhandlingene har hatt fremgang, og at avtalen kan være på plass innen utløpet av juni. Det er første gang statsadvokatene uttaler seg om progresjonen i forhandlingene og at en enighet kan være nært forestående.

Kan slippe produksjonsforbud

Snart fire måneder etter de kraftige regnskyllene natt til 17. februar kan det dermed nå se ut til at Hydro kan løse Brasil-krisen.

Konsernsjef i Hydro Svein Richard Brandtzæg.
Konsernsjef i Hydro Svein Richard Brandtzæg. (Foto: Gunnar Blöndal)

Det var frykten for oversvømmelser og utslipp fra selskapets rødslamdeponier ved Hydros enorme aluminaraffineri Alunorte i den fattige industrikommunen Barcarena, som gjorde at selskapet fra 1. mars ble tvunget til å halvere produksjonen av alumina, et stoff som brukes til å lage aluminium. Alunorte er verdens største aluminaraffineri, og sto for nær seks prosent av verdensmarkedet for alumina frem til 1. mars.

Produksjonsforbudet kom i to omganger, både fra miljømyndighetene og gjennom domstolene, etter krav fra Ministério Público.

Trolig er det de samme statsadvokatene i Ministério Público som nå kan sørge for at ett av de to produksjonsforbudene blir opphevet.

Har avvist pengekrav

Første steg er inngåelse av den såkalte TAC-avtalen, en «Termo de Ajustamento de Conduta».

– Poenget med avtalen er å for fremtiden unngå miljømessige og sosiale skader i Barcarena på grunn av gruveindustrien, sier Cazetta.

Der Hydro i april møtte skarp kritikk fra statsadvokaten etter at avtaleforhandlingene havarerte, har selskapet nå beveget seg langt i forhandlingene, ifølge statsadvokaten.

Det som nå gjenstår i forhandlingene, har vært et betent punkt i forhandlingene i lengre tid. Myndighetene har helt siden forhandlingene startet krevd at Hydro skal gi penger direkte til familier som har fått påvist helseskadelig drikkevann etter det kraftige regnværet.

Opprinnelig krevde myndighetene rundt 4000 kroner til det som trolig var flere hundre familier. Hydro har hele veien nektet å gå med på slik økonomisk støtte.

Ifølge Ministério Público skal dette diskuteres i møter førstkommende uke.

– Vi fortsetter dialogen med myndighetene i Brasil, og jobber for å gjenoppta produksjonen så snart det lar seg gjøre, sier informasjonsdirektør Halvor Molland, som ikke ønsker å kommentere hvor langt forhandlingene er kommet.

Må bevise sikkerhet på fabrikken

Ifølge Cazetta er det ikke mulig å anslå når selve produksjonsforbudet blir opphevet, selv om avtalen kan signeres i løpet av de neste ukene. Ifølge avtalen kan Hydro nemlig kun gå tilbake til full produksjon når selskapet har bevist, gjennom uavhengige kontroller, at Alunorte-anlegget klarer å håndtere rensingen av alt avfall fra egen produksjon, inkludert regnvann, og at rødslamdeponiene er fullstendig sikre.

Hydro har bekreftet at renseanlegget på Alunorte ikke klarte å håndtere de store vannmengdene i februar, slik at urenset vann med blant annet metallpartikler og rester av kaustisk soda ble sendt ut i Pará-elven gjennom kontrollerte utslipp. Selskapet avkrefter at det noen gang kom utslipp fra rødslamdeponiene.

Hydro skal også være i forhandlinger med de lokale brasilianske miljømyndighetene SEMAS. Enighet med disse lokale myndighetene skal være nødvendig for å oppheve det andre av de to produksjonsforbudene.

Det er altså usikkert hvor lenge Hydros anlegg må fortsette for halv maskin i Brasil. Den reduserte produksjonen har trolig allerede gitt milliardtap for selskapet.

Produksjonsforbudene for aluminaraffineriet Alunorte medførte at Hydro også måtte halvere produksjonen ved flere Brasil-anlegg: Først ble utvinningen av bauksitt halvert, råstoffet som først raffineres til alumina ved Alunorte, og deretter omgjøres til aluminium ved aluminiumsverket Albras. Deretter ble også aluminiumsproduksjonen ved Albras halvert. (Vilkår)

Her er KrFs største nederlag i vår
KrF la frem 40 skrytepunkter under sin sommeroppsumering.
01:59
Publisert: