Den nyvalgte guvernøren i den brasilianske delstaten Pará, Helder Barbalho (39), uttalte seg offentlig om Hydro-krisen for første gang som guvernør forrige uke.
– Ti tusen direkte og indirekte arbeidsplasser avhenger av Hydros gjenopptagelse av produksjonen. Dette er viktig for Barcarena, sa han i en tale under et besøk til den lille industrikommunen Barcarena.
Barcarena huser to av Hydros tre største anlegg i Brasil, og er blitt hardt rammet av utslippsskandalen i februar i fjor.
Etter at Hydro ble tvunget til å halvere produksjonen, har rundt 6000 ansatte fryktet for sine jobber, 53 ansatte er blitt sparket og et ukjent antall lokale underleverandører har mistet sin viktigste oppdragsgiver.
Barbalho sa at det ikke lenger er noen grunn til at Hydros aluminaraffineri Alunorte skal gå for halv maskin. Så rettet han talen direkte mot Hydro:
– Jeg vil få sagt at vi gir dere en ny sjanse. Gjør hjemmeleksene, gjør det samme som dere gjør i Norge, der dere er et eksempel på bærekraft og ansvar, og jobber for å forene Hydros industri med naturvern.
Etterforskes for korrupsjon
Hydro-utspillet har foreløpig fått liten oppmerksomhet i mediene. Men utspillet – og Barbalho selv – har motstandere.
Barbalho representerer sentrumspartiet Movimento Democrático og kommer fra en velbeslått politikerfamilie. Han har konsekvent avvist anklagene om at han skal ha mottatt 1,5 millioner brasilianske realer, eller 3,5 millioner kroner, i bestikkelser under forrige valgkamp i Pará i 2014 fra et brasiliansk selskap. Til tross for at saken fortsatt er under etterforskning, som en del av den såkalte «Lava Jato»-saken («operasjon bilvask»), vant han guvernørvalget i Pará i høst.
Går til domstolene
Nå kan guvernørens ferske Hydro-utspill få betydning for Hydros produksjonsforbud, eller embargo, som har stått på stedet hvil siden 1. mars i fjor.
Denne uken meldte DN at Hydro nå har gått til domstolene for å få opphevet produksjonsforbudet som en domstol bestemte etter krav fra de brasilianske statsadvokatene i Ministério Público. Det er et organ fristilt fra politikere og byråkrater, en blanding av det norske statsadvokatembetet og ombudsmannen.
– Nå er det bare én instans igjen som hindrer full produksjon, og det er dommeren ved den føderale domstolen, sa konsernsjef Svein Richard Brandtzæg i Davos onsdag.
Hydro snudde
At Hydro nå går til domstolene, viser at Hydro har skiftet strategi. Tidligere har Hydro fortalt hvordan de ville forhandle seg frem til en avtale med statsadvokater og guvernøren før de overhodet gikk til domstolen, i et dokument sendt til Nærings- og fiskeridepartementet.
– Vi forsøker nå å etablere en felles plattform med guvernøren i Pará og Ministério Público for å gå til retten sammen for å heve embargoen. Timingen på dette er fortsatt usikker, skrev Hydro.
Men etter å ha forsøkt å forhandle seg frem til støtte i månedsvis, tar Hydro nå sjansen på å trosse statsadvokatene i Ministério Público.
Hydro har lenge beskrevet forholdet til statsadvokatene som godt og konstruktivt, etter at intense forhandlinger først brøt sammen i april i fjor. Statsadvokatene beskyldte da Hydro uansvarlighet, manglende åpenhet og for å trekke ut forhandlingene.
Nå kan Hydro ha hisset på seg statsadvokatene igjen. Det kan avgjøre om Hydro vinner eller taper i domstolen.
Maktkamp
Slik har frontene tilspisset seg de siste ukene:
- 15. januar annonserte guvernør Barbalho at han hadde vært i et møte med Hydro-sjef John Thuestad og de brasilianske miljømyndighetene Semas.
- Møtet resulterte i at miljømyndighetene samme dag gikk ut og ga grønt lys til at Hydro kunne gjenoppta full produksjon.
- Tre dager senere gikk statsadvokatene ut med en pressemelding om at Hydro, uansett godkjennelsen fra miljømyndighetene, må holde produksjonen på 50 prosent helt til domstolsavgjørelsen fra februar 2018 er opphevet. Statsadvokatene la til at full produksjon fortsatt ikke kan tillates, «for å unngå nye ulykker, lekkasjer og større ødeleggelser av de berørte lokalsamfunnene», fordi Hydro fortsatt ikke har bevist at Alunorte-anlegget er sikkert nok.
- Samme dag gikk guvernør Barbalho ut med sin fulle støtte til Hydro.
Til DN opplyser Ministério Público at det ikke kan støtte Hydro før tekniske undersøkelser er gjennomført. Etter planen skal undersøkelsene begynne i februar, og pågå gjennom hele 2019.
Viktig dom kan bli utsatt
Dermed kan statsadvokatene velge å stå på sitt gjennom hele 2019 – om de snur overhodet.
I ytterste fall kan det gjøre at Hydro kan måtte vente svært lenge på noe svar fra domstolene, mens den halverte produksjonen dag for dag påfører Hydro enorme tap.
For ifølge statsadvokat Ricardo Negrini kan domstolen velge å utsette saken til Ministério Público har konkludert.
– Dommeren kan avgjøre Hydros begjæring når som helst hvis han ikke ønsker å vente på Ministério Públicos konklusjon, sier Negrini til DN.
Har fått nytt bevis
Miljørettsadvokat Caroline Dihl Prolo i det brasilianske advokatfirmaet Stocche Forbes sier det ser ut til at Ministério Público neppe vil støtte Hydro i retten før de uavhengige undersøkelsene og analysene er gjennomført.
– Meldingen fra Semas (brasilianske miljømyndigheter, journ.anm.) om at sikkerheten ved anlegget er god nok, er et bevis selskapet kan bruket for å overbevise dommeren om at embargoen ikke lenger er nødvendig. Men bare dommeren kan avgjøre om det er godt nok.
Prolo har ingen rolle i Hydro-saken, men rådgir hyppig utenlandske selskaper som havner i brasilianske domstoler med miljølovbrudd.
– Guvernøren forsvarer antagelig gjenopptagelse av full produksjon på grunn av Hydros store økonomiske betydning for Barcarena og alle arbeidsplassene i regionen. Det kan nok mobilisere befolkningen snarere enn domstolen. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.