Onsdag morgen melder aluminiumsgiganten Hydro at det stenger ned hele produksjonen ved Alunorte-anlegget i Brasil. Hydro-aksjen fikk etter kort tid hard medfart på Oslo Børs, og er en drøy halvtime etter meldingen ned 13 prosent til kurs 43 kroner. Dermed er over 13 milliarder kroner i markedsverdi barbert bort for Hydro på Oslo Børs. Aksjen er på formiddagen omsatt for 600 millioner kroner, klart mest på Børsen.

Hydro varsler nå betydelig driftsmessige og finansiell konsekvenser. Selskapets aluminiumsanlegg Alunorte har produsert på halv maskin siden mars etter at brasilianske myndigheter påla Hydro å halvere produksjonen. Samtidig måtte Hydro stenge ned sitt nyeste deponi for bauksittrester.

Det har gjort at det har hopet seg opp bauksitt som Hydro frakter ned fra gruver lenger inne i landet. Deponiet nærmer seg full kapasitet og gjør at Hydro må derfor stenge ned produksjonen helt på Alunorte.

Trodde på løsning

Storbanken Morgan Stanley skrev i en analyse i slutten av september at det trodde Hydro var på vei mot en løsning på Alunorte-problemene.

– Hydro har etablert en vei mot gjenopptagelse av full produksjon i Brasil, skrev Morgan Stanleys aksjeanalytikere.

Storbanken, som følger situasjonen i Hydro tettere enn de fleste, mente Hydro hadde funnet en løsning som føderale og regionale myndigheter, og Hydro, kunne slutte seg til for at den norske aluminiumgiganten igjen skal få lov til å produsere for full maskin på sitt Alunorte-anlegg i Brasil.

Etter månedslange intense forhandlinger inngikk Hydro i starten av september to avtaler med brasilianske myndigheter der selskapet investerer over en halv milliard for å imøtekomme krav. Avtalen kom uten en tidfesting for full produksjon.

Det er denne avtalen Morgan Stanley mente var svært godt nytt for Hydro.

– Dette fjerner en av driverne bak vår «nøytralvektetanbefaling» og styrker vårt hovedscenario som er at produksjonen vil være på full kapasitet i løpet av første kvartal 2019, skrev Morgan Stanley-analytikerne.

Onsdag skriver Hydro at dialogene ikke har ført til suksess.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.