Et halvt år er nå gått siden et kraftig regnvær skapte oversvømmelser på et av Hydros største anlegg i Brasil, noe som skapte en kjedereaksjon få hadde forutsett. Fortsatt er utfallet av Hydros Brasil-krise usikkert.

En lang rekke ulike offentlige organer i det brasilianske byråkratiet har involvert seg i saken. Etter at Hydro måtte redusere produksjonen med 50 prosent fra 1. mars, har selskapet sittet i forhandlinger med en rekke parter.

Uavhengig av disse forhandlingene engasjerte flere politikere seg i saken og startet en granskning i delstatsparlamentet Alepa i Belém, hovedstaden i delstaten som huser Hydros tre største anlegg.

Konsernsjef i Hydro Svein Richard Brandtzæg.
Konsernsjef i Hydro Svein Richard Brandtzæg. (Foto: Nicklas Knudsen)

Nå kan Hydro-toppsjef Svein Richard Brandtzæg bli nødt til å møte i en høring hos granskningskomiteen i Belém.

Vil stille Brandtzæg spørsmål

Komitémedlem Celso Sabino har tidligere varslet at Brandtzæg skulle innkalles. Nå har han sett seg lei på at Hydro fortsatt forsøker å unngå at den norske topplederen må vitne ved å skyve den brasilianske toppledelsen foran seg.

– Selskapets advokater prøver å lede granskningen til å høre andre ledere i selskapet og ikke toppsjefen for Hydro globalt, sier Sabino i en pressemelding fra delstatsparlamentet.

Han mener Brandtzæg må forklare seg på bakgrunn av at topplederen i vår gikk offentlig ut og unnskyldte seg overfor lokalbefolkningen og det brasilianske folk.

– Vi vil høre hvorfor han ba om unnskyldning, tatt i betraktning at advokatene fra selskapet til enhver tid har benektet fakta. Vi er nå i forhandlinger for at han skal være til stede i granskningen og klargjøre dette, sier Sabino.

Til DN sier Sabino at granskningen kommer til å resultere i en rapport og forslag til lovendringer som skal forbedre tilsynet med selskaper med potensial for forurensning.

– Hydro har meget stort potensial for forurensning, påpeker han.

Hydro-ansatte høres etter tur

Hydro har en sentral rolle i granskningen, som har som mål å kartlegge både hva som skjedde etter at Hydros aluminaraffineri Alunorte ble oversvømmet i februar, og om lokalbefolkningen kan ha blitt påvirket Hydro eller av andre fabrikkanlegg i området over lengre tid.

Denne og forrige uke har mer enn 20 Hydro-ansatte stilt til høringer i granskningskomiteen. Sist uke bekreftet Hydros industrielle direktør ved Alunorte, Robson Holanda, at beslutningen om å gjøre kontrollerte utslipp gjennom den såkalte «Canal Velho», uten tillatelse fra brasilianske myndigheter, ble tatt av ham selv og tre andre ledere ved Alunorte.

Informasjonsdirektør Halvor Molland i Hydro svarer kort på kravet om at Brandtzæg må stille i granskningshøring:

– Ettersom dette er en sak knyttet til Alunorte, så er det John Thuestad som håndterer dialogen med Alepa.

John Tuestad overtok som leder for Hydros forretningsområde bauksitt og alumina i Brasil i mai, etter finansdirektør Eivind Kallevik som var midlertidig leder i noen måneder etter produksjonskuttet.

Molland understreker at Hydro ikke har gjort skadelige utslipp fra Alunorte, selv om selskapet har beklaget overfor lokalsamfunnet.

– Hydro har i to børsmeldinger beklaget manglende varsling av lokalsamfunnet og ulisensiert utslipp av regnvann til Pará-elven. Dette har beviselig ikke ført til skader på lokalsamfunn rundt anlegget i Barcarena. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

– Hvem hadde trodd at Sylvi Listhaug ville ha så stor glede av presteregimet i Iran?
To personer tjener på Sandberg-avgangen, sier Kjetil B. Alstadheim.
01:47
Publisert: