Onsdag morgen kom den dramatiske meldingen fra Norsk Hydro: Selskapet stopper umiddelbart all produksjon ved det norske selskapets enorme industrianlegg i Brasil.

Meldingen kom overraskende på aksjemarkedet, som sendte aksjen ned 13 prosent, og på råvaremarkedene, som sendte aluminiumsprisene i været. Den utviklingen fortsatte torsdag.

I Brasil og den fattige delstaten Pará, der Hydros aluminiumsanlegg står for rundt 8000 arbeidsplasser, kom meldingen som et sjokk. Lokale myndigheter reagerte raskt: Samme morgen som brasilianerne våknet til meldingen, ble Hydro kalt inn på teppet til et møte med den lokale guvernøren Simão Jatene og en rekke toppbyråkrater.

– Har ventet ganske lenge

Det var Hydro nokså fornøyd med, skal man tro konsernsjef i Hydro Svein-Richard Brandtzæg:

– Dette har gitt litt hastverk, og det er mye møter som foregår nå, sa han på en telefonkonferanse med analytikere som ble avholdt onsdag klokken 18 norsk tid.

To ganger beroliget han analytikerne med at saken nå hadde fått høy prioritet hos lokale myndigheter:

– Vi ser nå at det vil bli møter med de organene som vi har ventet på ganske lenge, og vi håper dette kan gi noen positive resultater til slutt.

– Dette er møter med myndighetene som vi har ventet på svar fra. Så det betyr ikke umiddelbart at vi ser løsninger her, men i det minste er det godt å se at det er ganske høy aktivitet nå og at det har vært en rekke møter som er blitt avholdt allerede, og det er også et veldig viktig møte med myndighetene i Pará «as we speak», sa Brandtzæg onsdag kveld.

Brandtzæg presiserte i telefonkonferansen at beslutningen om å stenge ned anlegget er operasjonell.

– Det er en teknisk beslutning basert på innspill fra eksperter, sa han.

– Vi vil ikke på noen måte strekke risikoen her, så vi føler dette er riktig beslutning nå (...) selv om det er ganske dramatisk.

Har forhandlet i syv måneder

Den dramatiske stengningen av Hydros anlegg kom syv måneder inn i selskapets Brasil-krise. Det var i starten av mars at selskapet fikk flere pålegg fra myndigheter og domstoler i delstaten Pará:

  • Et forbud mot å produsere mer enn 50 prosent av kapasiteten ved Alunorte, verdens største anlegg for raffinering av bauksitt til alumina, den viktigste ingrediensen i aluminium.
  • Et forbud mot å bruke det nyeste av Alunortes to rødslamdeponier.
  • Et forbud mot å bruke trykkfilteret, Hydros nye, dyre teknologi for å gjøre rødslammet mindre utflytende og lettere å håndtere.

Siden forbudene kom har det vært mest støy rundt produksjonsforbudet, som alene har påført Hydro tap på mange milliarder.

Nylig så det ut til å være håp om en løsning, da Hydro tidlig i september i den såkalte Tac-avtalen, selskapet over en halv milliard kroner på bordet og lovet blant annet 130 millioner kroner til matkuponger til lokalbefolkningen. Hydro-aksjen steg markant på gladnyheten. Selskapet selv karakteriserte avtalen som «en milepæl» på veien til full produksjon. Mindre enn en måned har krisen i stedet snudd til et mareritt.

– Kan være pressmiddel

Den brasilianske miljørettsadvokaten Caroline Prolo er overrasket over den plutselige vendingen, rett etter at Hydro la mange penger på bordet, og selskapet løste tilsynelatende ikke spørsmålet om rødslamhåndteringen i avtalen.

Den brasilianske miljørettsadvokaten Caroline Prolo er overrasket over den plutselige vendingen.
Den brasilianske miljørettsadvokaten Caroline Prolo er overrasket over den plutselige vendingen. (Foto: Victor Moriyama)

– Du ville vel trodd at dette problemet hadde blitt tatt hånd om i Tac-avtalen med myndighetene. Nå som Tac-avtalen er signert og selskapet allerede er juridisk bundet til en rekke tiltak for å bøte på følgene av ulykken, har selskapet liten mulighet til å forhandle frem tillatelse til å bruke det nyeste avfallsdeponiet, sier Prolo om Hydros forhandlingsstrategi.

– Med dette bakteppet gir det mening å forstå Hydros beslutning som at selskapet bruker dette for å presse myndighetene i forhandlingene.

Hun er ikke blant rekken av advokater som har hjulpet Hydro i forsøkene på å oppheve påbudene om halv produksjon ved Hydros enorme produksjonsanlegg i Brasil, men har fulgt utviklingen i Hydro-saken i brasiliansk presse. Prolo mener det ennå er uklart hva som har skjedd i kulissene.

– Det er vanskelig å si hvilken side som kan klandres her uten å ha alle fakta på bordet. På den ene siden er det ikke klart hvorvidt selskapet kan, men ikke ønsker, å finne andre tekniske løsninger i stedet for pressfilteret for å fortsette produksjonen, og på den annen side vet vi ikke om miljømyndighetene nå stiller urimelige krav som ikke gir Hydro noe annet valg enn å stenge ned anlegget, sier Prolo.

Har sendt teknikere

Blant toppbyråkratene Hydro møtte onsdag, var lederen for det lokale brasilianske miljøorganet Semas, Thales Belo. Også han var overrasket over Hydros bråstopp.

Lederen for det lokale brasilianske miljøorganet Semas, Thales Belo.
Lederen for det lokale brasilianske miljøorganet Semas, Thales Belo. (Foto: Mikaela Berg)

– Det er merkelig å få beskjed om nedstengning kort tid etter at selskapet opplyste at aktiviteten ville suspenderes i 2019, uttalte han til Globo.

Etter møtet uttalte han seg til brasiliansk presse, og avdekket at Hydro overfor brasilianske myndigheter har signalisert at Alunorte-anlegget kunne holdes gående til mai 2019.

Han ga også flere detaljer bak beslutningsprosessen internt i Hydro frem mot stengningen:

  • Allerede fredag forrige uke, 28. september, skal Hydro ha fått en foreløpig advarsel om at rødslamdeponiet kunne bli overfylt.
  • Den endelige rapporten skal Hydro ha mottatt mandag morgen, to dager før beslutningen ble tatt.

Belo opplyste om at miljømyndighetene ikke hadde fått noen beskjed eller rapport fra Hydro, men at lokale teknikere nå er sendt for å inspisere anlegget. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Meretes utvalgte: Et sørafrikansk funn
Dette er en vin fra Sør-Afrika som det er verdt å bli bedre kjent med.
01:47
Publisert: